Acasa Top SecretArmata Iohannis, summit-ul NATO de la Bucureşti şi Trident Juncture 2015

Iohannis, summit-ul NATO de la Bucureşti şi Trident Juncture 2015

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în NATO, a declarat marți președintele Klaus Iohannis cu privire la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele din Europa Centrală și de Est, care va avea loc la Palatul Cotroceni.
klaus iohannis natoDe remarcat faptul că summit-ul NATO de la Bucuresti se suprapune cu aplicatia Trident Juncture 2015 care va atinge punctul culminant in urmatoarele doua zile, respectiv 4 si 5 noiembrie 2015, cand sunt programate demonstratii masive pe uscat, la Zaragoza/San Gregorio, in Spania, respectiv aplicatii maritime/tip amfibie in Troja/Lisabona – Portugalia.

Demonstratia de miercuri, de la Zaragoza – Spania, se va suprapune cu reuniunea sefilor de stat din tarile central si est-europene ale NATO, de la Bucuresti, unde liderii statelor de pe frontiera de Est vor discuta inclusiv despre Forta de Reactie Rapida a Aliantei Nord Atlantice. La Zaragoza se afla si militarii romani din Batalionul 528  Cercetare Vlad Tepes.

„Întâlnirea pe care am organizat-o împreună (n.r. cu Polonia) pentru ziua de mâine, acel mini-summit, vrea să arate că flancul estic este aici, țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în cadrul structurilor NATO și vrem, de asemenea, să subliniem importanța acestui flanc estic în situația geopolitică în permanentă schimbare. (…) Vrem să subliniem că această importanță geostrategică a flancului estic nu este în scădere, ci este în continuare extrem de mare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, în declarația comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

El a subliniat că NATO trebuie să rămână focusat pe flancul estic.

„Noi credem că flancul estic este poate mai important decât oricând și vrem să subliniem aceste lucruri. (…) Noi nu dorim ca NATO să mute atenția din flancul estic în orice altă parte, ci vrem să rămână focusată pe flancul estic, care, indiferent că este în prima, a doua sau a zecea știre din jurnalul de știri, este o zonă care privește NATO și nu doar țările care se află în flancul estic al NATO. Exercițiile care s-au făcut și se fac și în anul acesta arată că există o preocupare. Noi vrem să atragem atenția că această preocupare nu poate și nu trebuie să fie una temporară, tactică, ci de geopolitică și de strategie a NATO”, a arătat șeful statului.

El a precizat că discuțiile au vizat situația din Ucraina și din Republica Moldova, relațiile cu Federația Rusă, dar și în plan european — criza migrației, securitatea energetică, procesele de reformă a politicii de securitate europene și de vecinătate.

„Am convenit să cooperăm strâns pentru susținerea parcursului european și a proceselor de reforme ale Republicii Moldova și Ucrainei și pentru menținerea unui interes special al UE pentru vecinătatea estică. Am hotărât să întărim coordonarea și aprofundarea cooperării României și Poloniei în UE atât în plan internațional, cât și în lupta contra terorismului și în chestiunea combaterii statului islamic. Împreună țările noastre pot fi o voce foarte puternică, atât în plan regional, dar și în cadrul UE”, a spus șeful statului.

În opinia acestuia, efectuarea vizitei președintelui Poloniei la București reprezintă o confirmare a importanței pe care acest stat o va acorda relației cu țara noastră.

Șeful statului a indicat că România vede în Polonia unul dintre cei mai importanți parteneri strategici și un mare prieten.

„Ne dorim ca Parteneriatul strategic care ne unește să devină unul și mai puternic și noi suntem total angajați în acest sens”, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți pe secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, cu care a discutat despre provocările și riscurile de securitate din zona estică a Alianței.

Secretarul general adjunct al NATO se află la București pentru a participa la reuniunea statelor din Europa centrală și de est, care are loc miercuri.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuția s-a concentrat asupra provocărilor și riscurilor de securitate în spațiul euroatlantic — cu accent pe zona estică a Alianței — și asupra stadiului implementării măsurilor de adaptare ale NATO pentru a răspunde acestor provocări.

În context, președintele Iohannis a subliniat că organizarea reuniunii statelor din Europa centrală și de est la București reflectă preocuparea și determinarea țărilor participate de a-și aduce contribuția la realizarea acestor obiective.

La rândul său, secretarul general adjunct al NATO a salutat inițiativa organizării reuniunii la București, pe care o consideră un demers important în procesul de întărire a întregii Alianțe, mai informează Administrația Prezidențială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult