Acasa Top SecretArmata Irak: Armata kurdǎ va primi rachete anti-tanc și puști de asalt germane

Irak: Armata kurdǎ va primi rachete anti-tanc și puști de asalt germane

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Germania urmeazǎ sǎ rachete antitanc și puști de asalt kurzilor din Irak, pentru a-i ajuta ȋn lupta lor cu jihadiștii Statului Islamic.

Irak: Armata kurdǎ va primi rachete anti-tanc și puști de asalt germane (foto:nbcnews.com)

Irak: Armata kurdǎ va primi rachete anti-tanc și puști de asalt germane (foto:nbcnews.com)

Guvernul german a anunțat cǎ ȋn prima fazǎ, pȃnǎ la sfȃrșitul lunii septembrie, urmeazǎ sǎ fie livrate 30 de rachete antitanc și mii de puști de asalt pentru armata kurdǎ. Ministrul Apǎrǎrii, Ursula von der Leyen, a declarat, ȋntr—o conferințǎ de presǎ de duminicǎ searǎ cǎ  „Situația din Irak este extrem de critică. Este de datoria comunității internaționale să-i sprijine pe cei care sunt persecutați”. La aceași conferințǎ, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat cǎ amenințarea jihadiștilor Statului Islamic este una globala iar Germania și nu trebuie „sǎ stea deoparte”, ci sǎ acționeze.

În total, livrările germane se vor face în trei etape și vor fi adaptate nevoilor în schimbare, a precizat dna von der Leyen. În ciuda opoziției foarte puternice a populației, guvernul german a rupt tabuul livrărilor de arme în zone de conflict și a decis la 20 august să-i ajute militar pe combatanții kurzi. Astfel, Angela Merkel va trebui sǎ explice aceastǎ decizie în fața deputaților care au convocat o sesiune extraordinară de o jumătate de zi a Bundestagului, luni, 1 septembrie. Germania nu este singurul stat care s-a angajat sǎ furnizeze arme pentru kurzi, inițiativa lor fiind urmatǎ de SUA, Italia, Franța și Marea Britanie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult