Acasa Top SecretArmata Iranul ameninţă cu blocarea Strâmtorii Ormuz

Iranul ameninţă cu blocarea Strâmtorii Ormuz

scris de M.A.
5 afisari

Strâmtoarea Ormuz ar putea fi închisă transporturilor de ţiţei, în cazul sancţiunilor împotriva exporturilor iraniene de petrol.

Nave iraniene (presstv.ir)

Nave iraniene (foto: presstv.ir)

„Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, nicio picătură de ţiţei nu va mai trece prin Strâmtoarea Ormuz„, a declarat prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi.  Statele Unite ale Americii şi unele ţări europene au în vedere impunerea de sancţiuni împotriva exporturilor iraniene de ţiţei din cauza controversatului program nuclear al Teheranului. „Este o nouă tentativă de a deturna atenţia de la adevărata problemă care este nerespectarea de către Iran a obligaţiilor sale internaţionale în domeniul nuclear”, a comentat la Washington un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, Mark Toner, transmite Agerpres.

Declaraţia făcută de Mohammad Reza Rahimi intervine într-un moment în care marina iraniană a demarat sâmbătă zece zile de manevre militare navale în jurul Strâmtorii Ormuz. Prin aceasta trece 40% din traficul maritim petrolier de pe glob.

Forţele navale au fost desfăşurate la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman, Golful Aden, precum şi în Oceanul Indian. Închiderea Strâmtorii Ormuz este „foarte uşor de realizat” pentru forţele armate iraniene, dar nu este necesară deocamdată, a declarat miercuri pentru televiziunea în limba engleză Press-TV amiralul Habibollah Sayyari, comandant al marinei iraniene.

11 comentarii

geek-a-contra 28-12-2011 - 13:18

daca se impun sanctiun iranul blocheaza strimtoarea
daca iranul blocheaza strimtoarea se blocheaza livrarile de petrol
daca se blocheaza livrarile de petrol tarile care nu au frontiere directa cu iranul nu mai primesc petrol: aici intra in special tarile vest europene, sua nu ar fi afectata cu nimic
mai toate tarile care ar avea de suferit in urma intreruperii exportului de petrol sint tari arabe inamice iranului, care tari deja se simt amenintate de pretentiile nucleare si sectarismul religios iranian, si nu ar mai avea nici un motiva sa se abtina de la a ataca iranul
mai toate tarile care ar avea de suferit in urma intreruperii importurilor de petrol sint inamice iranuluisi si nici ele nu ar mai avea nici un motiv sa se abtina de la a ataca iranul
gind la gind cu bucurie europa vestica si arabii din zona vor pune mina la mina si vor ataca iranul; sua nu ar a avea nevoie sa intervina decit la „invitatia” celorlati….
china a amenintat ca va lua partea iranului dar asta ar insemna sa intre in conflict cu principalii cumparatori de produse chinezesti: europa vestica si sua – fara export china moare instant fiind dependenta de numitele exporturi – asa ca se vor multumi sa lehaie la onu si sa ameninte
rusia se va simti amenintata de o extindere a influentei occidentale la frontiera sudica dar vor avea de ales: un regim proocidental in iran + continuarea exporturilor de materii prime (grosul exporturilor rusesti) deci o relativa bunastare + crestere a exporturilor prin eliminarea temporara de pe piata a concurentei iraniene + perspectiva unei revanse ulterioare sau
conflict imediat + caderea exporturilor de petrol spre europa vestica (greu dar nu imposibil de compensat cu importuri din alte tari arabe) + pierderea increderii pe termen scurt si mediu si ca urmare pierderea perspectivelor imediate de progres financiar…
concluziile le trage fiecare, da’ eu unu’ cred ca iranul se va multumi sa dea din buze si sa fac joc de glezne pentru impresie artistica

urbos 28-12-2011 - 14:19

Europenii nu vor ataca nici un Iran, stai linistit. Singurii care vor sa faca acum tambalau sint japitele anglo-americane, caci imperiul se prabusete si ji danimea, disperata ca nu mai are cine sa se bage in foc pentru ea.

albu 28-12-2011 - 20:50

visezi prea mult. trezirea! ca sa vezi; speculatiile tale musai sa se realizeze si in realitate? Cam aceeasi era si situatia Germaniei; si totusi a inceput razboiul. decat sa faci speculatii, mai fa-ti o introspectie, sa vezi, mai traiesti? Si inca ceva: in toata aceasta speculatie, ai omis un factor important; pe Dumnezeu.. Care are niste planuri cu tartorii din SUA si Israel, cei ce au dus lumea in ratacire.

Ciu Huhu 29-12-2011 - 15:34

Pai exportul de petrol nu trebuie sa se faca musai prin golful Persic, se poate face o conducta de petrol prin Arabia Saudita pina la Marea Rosie!

Romeo2110 28-12-2011 - 14:04

@geek-a-contra
Alta e socoteala: daca se blocheaza stramtoarea creste vertiginos pretul petrolului; apare o alta criza economica mai mare decat precedenta, tulburari sociale etc….
Si uite asa, Iranul e de vina…
FMI usturoi n-a mancat si cartelului Rotschid/Wartburg/DeMorgen gura nu-i pute….

Morkova Vesela 28-12-2011 - 17:52

Felicitari Iranului pentru acest maret sacrificiu!
Dar, doar cu intentia nu ne atrage atentia.
E bine sa treaca si la fapte, caci aceasta criza bancara a tinut destul de multicel.

cercetas 28-12-2011 - 18:19

Cercetari recente un pic mai discrete arata ca savantii persani au descoperit aparatul de racorire a apei cu energie solara, si cum americanii nu au spargatoare de gheatza prin imprejurimile Golfului, navigatia va fi stanjenita binisor.

Acest aparat este suficient de puternic ca sa faca chiar si turturi pe Luna, dar Luna este trebuincioasa afacerilor religioase, si va ramane virgina din acest punct de vedere.

Acu sa-i vaz io pe americani, ca nici macar nu s-au gandit sa ia caciuli cand au trimis portavioanele alea sa roiasca pe langa Golf!

Aolica 28-12-2011 - 18:45

Inchiderea strâmtorii Ormuz trebuie facut cu chichiriz special, caci vasele cu petrolul iranian trec de asemene pe acolo. Deci tot chichirezul este ca sa faca ca ale lor sa pluteasca mai planat peste suprafata apelor, pe cand celelate (burdusite de petrol d-ala rau al celorlalti) se afunda in valuri destul de adanc si sunt stanjenite de apa prea sarata.

Aolica 28-12-2011 - 19:00

HAHAHA!!!
———————————————-
cercetas
Comentariul tau asteapta sa fie moderat.
28-12-2011 at 18:19

Cercetari recente un pic mai discrete arata ca savantii persani au descoperit aparatul de racorire a apei cu energie solara, si cum americanii nu au spargatoare de gheatza prin imprejurimile Golfului, navigatia va fi stanjenita binisor.

Acest aparat este suficient de puternic ca sa faca chiar si turturi pe Luna, dar Luna este trebuincioasa afacerilor religioase, si va ramane virgina din acest punct de vedere.

Acu sa-i vaz io pe americani, ca nici macar nu s-au gandit sa ia caciuli cand au trimis portavioanele alea sa roiasca pe langa Golf!
———————————————————————

Dovada ca apele Golfului apartin pe drept poporului iranian este in coloarea verde a algelor ce misuna prin aceste apa, si deci ….

Dar, pe de alta parte conventiile internationale pt ape si stramtori sunt astfel incat nu ar fi o surpriza ca ONU sa recomande Iranului sa-si retraga trupele si flota cu 500 de km in interiorul tarii. Ei nu o sa cam vrea, o sa zica ca nu prea se poate, dar o sa-i ajute americanii.

Aolica 28-12-2011 - 19:22

Vedem din poze ca flota iraniana are vase arhimedice, foarte plutitoare, caci apa dislocuita le aplica o forta de jos in sus, si care egaleaza judicios greutatea astfel incat stau la jumatate, nici in apa, nici afara din apa.

Deci amiralii iranieni se bazeaza mai intai si mai intai pe densitatea apei H2O, dar cum aceasta nu este indestulatoare, se mai uita si dupa D2O care este chiar binisor mai grea.

Iata de ce Iranul are nevoie de apa grea, si nu ca sa faca boroboate!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult