Acasa Top SecretArmata Israelul obține recunoaștere oficială la NATO

Israelul obține recunoaștere oficială la NATO

scris de D.S.S.
28 afisari

NATO va recunoaște o reprezentare oficială a Israelului și va acorda acestei țări un birou permanent la sediul din Bruxelles al organizației, a anunțat miercuri Ministerul de Externe israelian, potrivit DPA.

ISRAEL-NATONATO a notificat Israelul că acesta poate deschide un oficiu la cartierul general al organizației și poate finaliza procesul de prezentare a scrisorilor de acreditare a reprezentantului său la NATO”, se arată într-o declarație a diplomației israeliene. Potrivit acesteia, anunțul intervine după un ”efort diplomatic îndelungat” din partea Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care deține și portofoliul afacerilor externe, a salutat decizia Alianței Nord-Atlantice și a calificat-o drept ”un pas important care contribuie la securitatea Israelului”.

Ambasadorul israelian la Uniunea Europeană, David Walzer, îndeplinește și rolul de reprezentant la NATO, dar până acum misiunea israeliană nu fusese recunoscută oficial. În trecut, mai multe state membre ale NATO s-au opus unei cooperări mai strânse cu Israelul, susținând că astfel ar fi afectate relațiile cu țările musulmane. Circa 40 de state au în prezent statut de țară parteneră a NATO.

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington, obligă organizația să apere militar statele membre, dar nu și pe cele partenere, care însă contribuie constant la operațiunile NATO.

Israelul a cooperat cu NATO într-o serie de domenii și este partener în cadrul Dialogului Mediteranean, o inițiativă lansată în 1994 de Alianța Nord-Atlantică, pe de o parte, și Algeria, Mauritania, Maroc, Tunisia, Egipt și Israel, pe de altă parte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult