Acasa Top SecretArmata Legea care îi scutea pe evreii ultraortodocşi de armată a fost abrogată

Legea care îi scutea pe evreii ultraortodocşi de armată a fost abrogată

scris de C.P.
24 afisari

Curtea Supremă din Israel a declarat marţi neconstituţională o lege care le permitea evreilor ultraortodocşi să nu efectueze cei trei ani de serviciu militar obligatoriu, aşa cum fac concetăţenii lor israelieni.

‘Legea nu este constituţională, iar Parlamentul nu va putea prelungi aplicarea sa în forma actuală, în contextul în care aceasta va expira la 1 august 2012′, au precizat judecătorii celei mai înalte instanţe din Israel.
Legea – care de fapt urmărea să-i încurajeze pe ultraortodocşi să urmeze un serviciu militar sau civil redus (între 16 şi 24 de luni) în locul celor trei ani obligatorii – nu şi-a atins obiectivele, au explicat judecătorii. Pe parcursul celor zece ani în care a fost aplicată, numărul ultraortodocşilor care au evitat serviciul militar sau civil a crescut, conform unui comunicat al Curţii Supreme. Tinerii israelieni sunt constrânşi să efectueze trei ani de serviciu militar dacă sunt bărbaţi şi doi ani dacă sunt femei, iar apoi să efectueze perioade de rezervă până la vârsta de 40 de ani, anunta Agerpres.
Conform comentatorilor, anularea legii în vigoare nu va avea totuşi niciun efect concret asupra înrolărilor ultraortodocşilor, majoritatea dintre ei considerând studiul în seminariile talmudice ca fiind mai importanate decât serviciul militar.
Biroul de presă al premierului a precizat la rândul său că Benjamin Netanyahu a decis, chiar înainte de verdictul Curţii Supreme, că aplicarea legii actuale nu va fi prelungită după luna august. Netanyahu a promis că în următoarele luni va fi votată o lege care va asigura o împărţire ‘echitabilă a poverii’ militare.

Numărul ultraortodcşilor care efectuează serviciul militar obligatoriu a fost limitat anul trecut la o mie de persoane. Însă peste 60.000 dintre eu au scăpat de serviciul militar sau de cel civil graţie unei dispense de la stat pentru cei care studiază până la vârsta de 25 de ani în seminarii talmudice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult