Acasa Top SecretArmata Letonia reintroduce armata obligatorie

Letonia reintroduce armata obligatorie

scris de Misu Andrei
106 afisari

Ministrul leton al apărării Artis Pabriks a anunţat marţi reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, cu care Leronia are graniță comună, şi a războiului din Ucraina.

Foto: mod.gov.lv

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, a declarat Artis Pabriks, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale, care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului.

O ţară cu mai puţin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus şi Rusia, Letonia are în prezent doar 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

Conform ministrului leton al apărării, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar bărbaţii, va fi reintrodus în 2023.

Gatis Priede, membru al Gărzii Naţionale, a salutat decizia drept „cea mai bună veste”, apreciind că ea ar fi trebuit adoptată în momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO, care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a declarat el pentru AFP.

Artis Pabriks a anunţat, de asemenea, un proiect de construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult