Acasa Top SecretArmata Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

scris de Marius Bâtcă
327 afisari

Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradiţiilor Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, aniversează 100 de ani de existenţă.

Colegiul Militar Liceal Breaza

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Luni, 4 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul colegiului din localitatea Breaza, judeţul Prahova, Drapelul de luptă al instituţiei de învăţământ a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, au fost dezvelite plăcile aniversare şi a fost inaugurată „Sala de Excelenţă Educaţională”.

La eveniment au participat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, alţi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai administraţiei centrale şi locale, absolvenţi, elevi şi rudele acestora..

Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ de elită pentru Armata Română, a fost înfiinţat la 4 iunie 1912. În septembrie1940 s-a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949 a fost înfiinţat, la Roman, Liceul Militar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual. După mai multe transformări, instituţia militară de învăţământ a fost mutată în oraşul Breaza, în anul 1957. La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir„.

13.000 de absolvenţi

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Până în prezent colegiul a fost absolvit de 13.000 de cantemirişti. Ideea înfiinţării acestui liceu militar – unic în felul său în ţara noastră în acea vreme – a fost a lui Nicolae Filipescu (1862-1916). Pe timpul cât a fost ministru de război (29 decembrie 1910 / 11 ianuarie 1911 – 28 martie 1912 / 10 aprilie 1912) în guvernul lui P.P. Carp, Nicolae Filipescu a însărcinat pe colonelul Lupescu, directorul şcolilor militare de pe lângă Ministerul de Război să studieze, în marile ţări industrializate (Germania, Franţa, Marea Britanie), unde existau câte un liceu militar modern, felul de organizare al acestora, rezultatele educative, fizice şi morale ale acestor instituţii.

Alături de directorul superior al şcolilor militare, Nicolae Filipescu a cutreierat ţara în căutarea unei localităţi apropiate de cerinţele modelului şcolii active, care dădea o egală dezvoltare educaţiei morale, fizice şi intelectuale, în aer liber, în afara aglomeraţiei oraşelor. Într-un târziu în martie – aprilie 1912 s-a oprit la ideea înfiinţării acestui liceu în nord-vestul oraşului Târgovişte pe un platou de pe malul Ialomiţei, unde era ridicată de mai bine de 450 de ani unul din cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din Ţara Românească – Mănăstirea Dealu.

Prin raportul nr. 418 din 1 iunie 1912 al ministrului de război către şeful statului s-a cerut înfiinţarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu. Piatra fundamentală a acestui liceu s-a pus în ziua de luni, 4 iunie 1912 în prezenţa autorităţilor centrale şi locale ale vremii. Pentru buna funcţionare a acestei şcoli, prin Înaltul Decret nr. 3056 din 9 iunie 1912 s-a aprobat Regulamentului Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu. În iunie 1915 liceul a dat prima sa promoţie alcătuită din 24 de absolvenţi.

În conformitate cu Ordinul 3530 al Subsecretariatului de Stat pentru armata de uscat din 13 noiembrie 1940 transmis cu Ordinul Direcţiilor Liceelor Militare nr. 10156 din 13 decembrie 1940, Colegiul Naţional “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu s-a mutat în garnizoana Predeal, în localul “Frăţiilor de Cruce”, fost Straja Ţării.

Scurtă istorie cantemiristă

După 23 august 1944, liceul s-a adaptat noilor condiţii, inclusiv a schimbat planul de învăţământ în conformitate cu noile cerinţe ale noului regim. În 1 iulie 1948 au fost desfiinţate toate liceele militare din România.

La data de 25 noiembrie 1949 s-a înfiinţat în Roman prima instituţie liceală de învăţământ militar postbelic: Liceul Militar nr.1. Prin Ordinul Marelui Stat Major din 21 noiembrie 1949 se reglementează activitatea noului liceu, iar patronul spiritual al institutuţiei de învăţamânt se hotărăşte să devină Dimitrie Cantemir. Şcoala îşi deschide cursurile la 20 decembrie 1949, cu un număr de 51 de elevi.

La data de 10 octombrie 1950 în baza Ordinului D.S.P.A. nr. 10167 din 28 septembrie 1950 Şcoala Militară Medie “Dimitrie Cantemir” se dizlocă din garnizoana Roman în garnizoana Predeal, în localul din Valea Râşnoavei, pe 11 octombrie a aceluiaşi an deschizându-se cursurile cu clasele a VIII-a si a IX-a. În ziua de 20 octombrie 1954 a fost terminată operaţiunea de mutare a şcolii din garnizoana Predeal în oraşul Breaza, în localul fostei Şcoli Politice nr. 1.

Începând de la data de 1 februarie 1957 se schimbă denumirea Şcolii Militare Medii “Dimitrie Cantemir” în Liceul MilitarDimitrie Cantemir”. În perioada 1949 – 1960 liceul a fost absolvit de 1062 elevi. Între anii 1960 – 1962 liceul a fost desfiinţat.

Începând de la data de 1 iulie 1962, Liceul MilitarDimitrie Cantemir” a fost reînfiinţat, urmând ca, între anii 1962 – 1968, liceul să funcţioneze cu o durată a învăţământului de doi ani, cursurile desfăşurându-se pentru clasele a X-a si a XI-a.

Începând cu anul şcolar 1968 – 1969 liceul se organizează pe patru ani, selecţionând elevi începând cu clasa a IX-a. După evenimentele din decembrie 1989, învăţământul militar a cunoscut importante restructurări şi reorientări, la data de 1 decembrie 1999, Liceul MilitarDimitrie Cantemir” dobândind statutul de Colegiu Militar Liceal.

Continuitate: Mănăstirea Dealu – Breaza

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de aniAvând în vedere numeroasele similitudini educaţionale existente între cele două instituţii liceale militare, concretizate în formarea unor personalităţi autentice s-a iniţiat încă din anul 1994 un program complex de acţiuni care să pună în valoare activitatea şi continuitatea spirituală a acestei instituţii militare de învăţământ în perspectiva aniversării din acest an.

În zilele de 14 şi 15 iunie 1995 a avut loc festivitatea solemnă şi oficială de transmitere de către „mănăstireni” a Registrului Istoric şi a ştafetei simbolice a glorioaselor tradiţii ale Liceului MilitarNicolae Filipescu” către „cantemirişti”, către Liceul MilitarDimitrie Cantemir„. Pentru imortalizarea acestui moment istoric şi pentru veşnica cinstire a celor peste o sută de eroi mănăstireni din cele două războaie mondiale a fost ctitorit şi dezvelit Monumentul continuităţii.

În data de 4 decembrie 1996, la Cercul Militar Naţional, în sala „Alba Iulia” s-a desfăşurat Forumul inaugural al Fundaţiei „Amicii Liceului Militar Dimitrie Cantemir„, care este continuatoarea de drept a Asociaţiei „Amicii Liceului Militar Nicolae Filipescu„, denumită de către ctitorul ei Cuib de Şoimi cu ocazia punerii pietrei de temelie a liceului. La această adunare de constituire – mult mediatizată – au participat personalităţi militare şi civile, foşti cantemirişti cât şi reprezentanţi în viaţă care au înfiinţat şi au lucrat în Asociaţia „Amicii Liceului Militar Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Cu această ocazie s-au ales organele conducătoare ale fundaţiei şi s-au aprobat Statutul şi Regulamentul Fundaţiei.

Pe această linie a continuităţii, ultimul act ce urmează a încheia preluarea tradiţiilor nobile ale Liceului MilitarNicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu trebuie să fie şi revenirea la statutul / denumirea de Colegiu Naţional MilitarDimitrie Cantemir„.

Personalităţi

Regele Mihai I;

Generali şi amirali: Arambaşa Constantin, Bârloiu Viorel, Bănuţă Nicolae, Boncu Simion, Buliga Raul, Cioflină Dumitru, Costache Tiberiu, Crăciunescu Marcel, Degeratu Constantin, Diaconescu Marcel, Dobrescu Dumitru, Dobriţoiu Corneliu, Ferderber Boris, Gâdiuţă Ion, Gheorghe Gheorghiu, Iliescu Dumitru, Lungu Cornel, Magdalena Aurel, Marin Ilie, Mihai Traian Augustin, Paraniac Cornel, Piati Eugen, Popa Constantin, Popescu Mihai, Rotaru Gheorghe, Sterian Dumitru, Zapan Grigore, Zinca Vasile;

Scriitori: Cârjan Constantin, Cârje Ion, Gheorghe Vasile, Giugariu Mihai, Golianu Alexandru, Lilă Ion, Radu Tudoran, Romanescu Marcel;

Artişti: Băieşu Dan, Ciutac Ştefan Octavian, Coman Gheorghe, Grigorescu Sorin, Nasta Dan, Nicolaescu Sergiu, Pruncu Nicolae, Rebengiuc Victor;

Academicieni: Berciu Dumitru, Carafoli Ilie, Georgescu Titu, Sorescu Marin, Ştefănescu Ştefan;

Profesori univ. dr.: Constantinescu Gheorghe, Corduneanu Constantin, Gogorici Alexandru , Iamandi Constantin, Ilie Gheorghe, Postelnicescu Mircea.

Dintre personalităţile care au fost profesori şi comandanţi îi amintim pe: acad. Nicolae Bănescu, acad. Octav Onicescu, acad. Romulus Vulcănescu, generalii: Ilie Dragomir, Grigore Nicolaide, Marcel Olteanu, Neculai Stoina, Cristache Ştefănescu, Aurelian Vişan şi profesorii: Băghină Vasile, Butoi Dumitrache, Costaş Alexandru, Gheorghiade Constantin, Hadârcă Iacob, Manoliu Constantin, Marinescu Ştefan, Mihăilescu Ştefan, Onosă Hristache, Szabo Tiberiu, Toma Viorica, Ungureanu Constantin ş.a.

5 comentarii

vodka 04-06-2012 - 17:34

HAHAHA, TOMI DIN HAIFA A DAT-O IN BARA !!!

In February 2012 Ynet, the online version of the Israeli newspaper Yediot Achronot (Late Edition), reported that for security reasons applicants for the submarine service with dual citizenship or citizenship in additional to Israeli, which is common in Israel with a relatively high percentage of olim or immigrant families, must officially renounce all other citizenships to be accepted into the training program.

Pe de alta parte…. Normalement déployés en Méditerranée, l’un de ces sous-marins a effectué le 4 juillet 2010 la traversée du Canal de Suez, avec l’accord des autorités égyptiennes…. TRIMITE-TI BAI UN COMMANDO SA-L SALVEZE PE Hosni Moubarak

Lica Victor 04-06-2012 - 18:23

La multi ani, Cantemir!

Am participat la sarbatoarea, ramanand surprins de tot ce s/a intamplat.
Punctul forte, consider ca a fost spectacolul artistic: poezie, muzica usoara si populara, vals, hora ca la Breaza, imnurile liceului…
Felicitari organizatorilor si mai ales elevilor.

Cinste dascalilor si ofiterilor care ne/au format ca oameni!

indisciplinatu 05-06-2012 - 21:10

LA MULTI ANI!!!

Ioan CEPALIGA 06-06-2012 - 07:57

PRECIZARE ISTORICA
Sub bunavointa domnului Cimpoiasu Dan s-a realizat LISTA „Promotii_1915_2011.pdf” CU ABSOLVENTII LICEULUI MILITAR DIMITRIE CANTEMIR din care rezulta vizibil GRESELILE DE DATARE A UNOR PASAJE DIN ISTORIA LICEULUI cel putin pentru anii 1962-1968 citez:
„Începând de la data de 1 iulie 1962, Liceul Militar “Dimitrie Cantemir” a fost reînfiinţat, urmând ca, între anii 1962 – 1968, liceul să funcţioneze cu o durată a învăţământului de doi ani (GRESIT), cursurile desfăşurându-se pentru clasele a X-a si a XI-a.”
Ca este eroare in acest pasaj de istorie, fac precizarea ca, PERSOANL, am absolvit acest liceu in 1965 fiind transferat in 1962 dupa absolvirea clasei a 8-a de la Liceul Militar „Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc (NASTUREI) in clasa a 9-a la Liceul militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza (CANTEMIRISTI), proaspat reinfiintat.
Din 1963 s-a infiintat si clasa a 8-a fiind deja toate cele patru clase de liceu VIII-XI.

Iata si datele mele de identificare ce sunt trecute in arhiva liceului astfel: CEPALIGA VALENTIN IOAN 1965 XLII 2768 – date istorice care sustin cele afirmate.

LA MULTI ANI CANTEMIRISTI !
LA MULTI ANI PROFESORILOR SI COMANDANTILOR LICEULUI !

Lt.col.retragere
Ioan CEPALIGA

geooss(uneori nicu) 06-06-2012 - 10:39

Si eu am fost”cantemirist”. Mi-e dor de anii aceia. Pacat ca azi nenorocitii de politicieni ne „innegureaza” viata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult