Acasa Top SecretArmata Liner. Racheta rusească cu ogive nucleare care poate străpunge scutul antirachetă de la Deveselu

Liner. Racheta rusească cu ogive nucleare care poate străpunge scutul antirachetă de la Deveselu

scris de Ion Petrescu
1.357 Afisari

Postul de televiziune RT/ Russia Today/ Rusia Azi a difuzat – pe 10 august a.c. – informaţii vizând noile rachete balistice/SLBM Liner.

Liner are un raport, între masa sa şi sarcina utilă, care depăşeşte orice rachete strategice, cu combustibil solid, concepute în SUA, Marea Britanie, Franţa şi China – a precizat Centrul de Stat pentru Rachete Makeiev.

Racheta Liner poate străpunge scutul antirachetă american!

Submarinul rusesc din clasa Delta IV va transporta rachete de tipul Liner

Submarinul care transportă SLBM Liner este foarte flexibil, fiind posibilă încărcarea la bordul său de focoase nucleare cu capacităţi diferite. De regulă duce 12 focoase nucleare de tipul MIRV.

Biroul de proiectare, de la centrul amintit, susţine că racheta Liner, testată prima oară la 20 mai a.c., va permite utilizarea submarinelor din clasa Delta IV, până cel puţin în 2030.

Sunt şapte submarine de această clasă, în Forţele Navale Ruse, toate înarmate cu rachete de tipul SLMB Sineva. Liner este cea mai avansată versiune a rachetei Sineva.

Sineva are o rază operaţională de 12.000 de kilometri, cântăreşte 2,8 tone şi poate fi lansată de la o adâncime de 55 metri.

Rusia a rămas singura naţiune care utilizează combustibil lichid pentru armele nucleare depozitate, de pe submarine.

Toate celelalte state care au rachete SLBM au optat pentru încărcături solide de propulsie, deoarece acestea permit construirea de rachete mai fiabile, mai simple şi mai ieftine.

Şi Federaţia Rusă dezvoltă acum o variantă de SLBM cu combustibil solid. Astfel, racheta Bulava, care este programată a intra în dotarea submarinelor moderne, din clasa Борей/Borei, amânată a fi lansată în producţia de serie, de mai multe ori, acum a primit undă verde pentru a fi ambarcată la bordul submersibilelor militare. Asta după ce a trecut cu brio testele de tragere la ţintă, din anii 2010-2011.

Experţii militari ruşi susţin că este o anumită competiţie între Liner şi Bulava, dar fiecare, dintre aceste rachete, are rostul său clar, în marina militară naţională.

Analistul militar Igor Khokhlov a declarat la Russia Today:
”Bulava, care este similară cu racheta americană Trident II, nu poate înlocui racheta cu combustibil lichid Sineva şi versiunea avansată a acesteia, Liner. Numai acestea din urmă pot transporta încărcături mari la distanţe foarte depărtate de locul lansării.

Submarinele înarmate cu astfel de rachete, pot opera, în siguranţă, din apele teritoriale ruseşti, unde sunt acoperite de Forţele Aeriene Ruse şi navele militare de suprafaţă. Rachetele menţionate pot avea şi echipamentul electronic necesar anihilării sistemului american antiballistic.”

Utilizarea unor asemenea rachete corespunde specificului misiunilor pe care marina militară rusă trebuie să le îndeplinească.

De-a lungul timpului, Rusia a considerat invazia terestră ca primă ameninţare militară. Dintr-o asemenea perspectivă, sarcina flotei militare era doar de a proteja zona de coastă. Nefiind luată serios în calcul forţa de atac a navelor de suprafaţă şi a submarinelor proprii.

Rachetele cu combustibil lichid au devenit parte a acestei dezirabile forţe de atac, şi vor rămâne componente ale potenţialului disuasiv rus, câteva decenii de acum înainte.

Construirea de rachete cu combustibil lichid SLBM este o reuşită a tehnologiei militare pe care numai Rusia şi-a putut permite să o aibă, a mai afirmat Igor Khokhlov. El este convins că nicio altă tehnologie nu poate oferi capacităţi strategice similare.

Cu excepţia cazului când Unchiul Sam, o să îl bată, amical, pe umăr, pe Ursul Rus, pentru a-i arăta diferenţa specifică dintre o performanţă clamată şi una deja reuşită, printr-o altă tehnologie ultramodernă.

Ce rost are această demonstraţie imagologică, la RT?

Simplu, racheta Liner, susţine RT, poate străpunge scutul antirachetă american!

Ideea confruntării dintre Occident şi Rusia fiind încă o variantă a lumii de mâine, pe harta aninată în camera de la Kremlin, special destinată şedinţelor focalizate pe provocările actuale şi viitoare la adresa securităţii Federaţiei Ruse.

Si vis pacem, para bellum…

1 comentariu

Cercul 10-08-2011 - 17:56

Linerul e un tip special de pix. Va panicati din orice chestie. Si ce-i cu asta ca racheta asta poate strapunge scutul? E chestie de progres si concurenta. In evul mediu tot asa era, unul facea o sageata ce stapungea armurile, ceilalti faceau armuri mai bune, ceea ce ii determina pe primii sa faca un nou tip de sageata si tot asa. Romania nu o sa tina pasul cu progresul asta, ca Basescu ii vrea pe romani prosti fara scoala incapabili de descoperiri. Invatamantul pentru toti in URSS s-a nascut si se vad rezultatele.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS