Acasa Top SecretArmata Lituania: Forță de reacție rapidă pentru amenințări neconvenționale

Lituania: Forță de reacție rapidă pentru amenințări neconvenționale

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Autoritățile de la Vilnius, îngrijorate de războiul nedeclarat pe care Rusia îl duce în Ucraina, pregătesc forțele armate pentru a putea face față unei eventuale agresiuni.

Lituania: Forță de reacție rapidă

Lituania: Forță de reacție rapidă

Lituania a anunțat luni că a înființat o forță de reacție rapidă menită să răspundă unui „război hibrid” în care interpuși sunt folosiți la lansarea de atacuri neconvenționale. „Trebuie să sporim imediat disponibilitatea noastră pentru acțiuni militare neplanificate pe timp de pace”, a explicat Jonas Vytautas Zukas, general-maior în forțele armate. Potrivit ofițerului, amenințările împotriva cărora ar putea acționa forța de reacție rapidă includ „manipularea unor minorități naționale, provocări, atacuri purtate prin grupări armate care nu aparțin unui stat, trecerea ilegală a frontierelor, încălcări ale procedurilor militare de tranzit”.

Aproximativ 2.500 de soldați ar urma să facă parte, începând cu luna noiembrie, din forța de reacție rapidă. Mobilizarea în caz de situații de urgență este estimată că va dura între două și 24 de ore. Potrivit Mediafax, ministerul Apărării de la Vilnius a propus o lege care să permită președintelui republicii să autorizeze mobilizarea forțelor armate într-un anumit teritoriu în lipsa instituirii legii marțiale.

Statele baltice sunt extrem de îngrijorate de evenimentele declanșate de Rusia în Ucraina. Lituania a anunțat recent că în 2015 va crește bugetul apărării cu o treime. Polonia împărtășește îngrijorarea balticilor și a făcut apel la NATO pentru o mai mare implicare a alianței militare occidentale în estul continentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult