Acasa Top SecretArmata Mǎrǎșești, 6 august: Comemorare a 96 de ani de la luptele din Primul Război Mondial

Mǎrǎșești, 6 august: Comemorare a 96 de ani de la luptele din Primul Război Mondial

scris de Z.V.
4 afisari

Consiliul Judeţean Vrancea, Prefectura, Primăria Municipiului Focşani şi Primăria Oraşului Mărăşeşti organizează marţi o suită de manifestări ce marchează împlinirea, pe 6 august, a 96 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni în Primul Război Mondial pe aliniamentul Mărăşti – Mărăşeşti – Soveja – Oituz.

Mǎrǎșești, 6 august: Comemorare a 96 de ani de la luptele din Primul Război Mondial

Evenimentul a debutat dis-de-dimineaţă, la ora 6.00, în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, unde s-a dat startul maratonului având genericul „Pe aici nu se trece”, deviza ostaşilor români în luptele pentru apărarea teritoriului ţării în prima conflagraţie mondială, manifestare organizată de Asociaţia Romană pentru Propagandă şi Istorica Aeronauticii, în parteneriat cu Pro Club Marathon şi Direcţia pentru Tineret şi Sport Vrancea. După depunerile de coroane de flori la mausoleul de la Soveja şi cel de la Mărăşti, marţi seara începând cu ora 18.00 pe platforma din faţa Mausoleului din Mărăşeşti va avea loc o slujbă religioasă în onoarea eroilor neamului, urmată de alocuţiuni ale unor oficialităţi, invitaţi şi istorici, depuneri de coroane de flori, precum şi de un scurt spectacol comemorativ.

De la ora 20.30, vrâncenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Focşani unde va fi inaugurată o expoziţie de tehnică militară şi va avea loc un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, organizate de Garnizoana Focşani. Participanţii vor putea asista şi la un concert de fanfară militară. La ora 21.30 va avea loc retragerea cu torţe. După acest moment, este programat un dineu în cadrul căruia va avea loc o acţiune caritabilă, fondurile astfel strânse urmând să fie donate pentru reconstrucţia chiliilor de la Mănăstirea Vărzăreşti, distruse de un incendiu ce a avut loc în noaptea de 22 spre 23 iulie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel Mare, a declarat pentru Agerpres că împlinirea a 96 de ani de la luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti este „un eveniment foarte important nu numai pentru că la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja s-a scris istorie, ci şi pentru că pe 6 august 2013 se încheie, oficial, şi reabilitarea a trei din cele patru mausolee vrâncene, investiţie derulată în cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” iniţiat de oficialităţile judeţului în anul 2007″.

Potrivit acestuia, prin acest proiect, ce a costat 7 milioane de euro, mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja sunt restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul ‘Drumului de glorie’, acest traseu urmând a cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja.

La manifestările de la Mărăşeşti şi Focşani şi-au anunţat participarea Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, precum şi ambasadorii Franţei, Philippe Gustin, şi Macedoniei, Pande Lazarevski. Va fi prezentă şi o formaţie folclorică din Missolonghi, Grecia, ai cărei componenţi vor evolua alături de artişti locali în spectacolul găzduit în Piaţa Unirii din Focşani.

Au fost invitaţi, de asemenea, doi oficiali de la UNESCO, Daniela Popescu, preşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO (WFUCA) şi Ioannis Maronitis, vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO (WFUCA), Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, anunţându-şi intenţia de a face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO.

Pentru atenţia acordată mausoleelor, Marian Oprişan a primit o medalie şi o diplomă din partea UNESCO pentru proiectul ‘Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, a menţionat vicepreşedintele CJ Vrancea

4 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 07-08-2013 - 02:08

Nu e bine sa te incapatinezi. Nu e bine si nu e „indicat” sa o faci pentru ca, daca o faci, ai numai de pierdut. Mie mi s-a intimplat chestia asta si am simtit pe pielea mea regretul de a citi un editorial din acest „fulminant” ziar „digital”. Sa facem o paranteza, totusi. Ce-i aia un ziar digital, totusi? Pentru mintea unui forumist infierbintata de soarele ce-a ars zilele astea Bucurestiul, un ziar digital e ziarul acestui borfas care se autointituleaza digital. Te pomenesti ca si ziarul ziua veche o fi tot a lui? O fi, caci nimeni din redactie nu indrazneste sa-i anuleze mesajele sau sa-i interzica a-IP-iul. Sau, expresia ziar digital o veni de la faptul ca „dai” pagina cu degetul? De-aia-i digital? Sau te pomenesti ca i se spune digital pentru ca, fiind asa de „subtire” poti sa-l pui la degetul „mic” ? Cred, totusi, ca ultima varianta e si cea adevarata. Ziarul Ziua veche e digital pentru ca poti sa-l pui la degetul mic, adica, mai pe intelesul psihopatilor ciuhuisti, e scris si editat pentru degetul mic. Ziua veche nu e ca Evenimentul Zilei, care se lauda cu suta cincizeci de mii de „cetitori” pe zi! Ev. ZIlei nu e pentru degetul mic ci pentru cel mijlociu, acelasi deget folosit de „proctolog”-isti sa-i verifice pe „berbanti” la prostata, sau sa dialogheze „civilizat” cu soferii din trafic! Ziar mare, domnule, Ev. ZIlei! Cu acest ziar, sau cu degetul pe care-l detine, il controleaza „la singe” pe Ponta, Crin, si, in general, tot usl-ul, de le dau lacrimile! Nu acelasi lucru se intimpla cu Antenele lui Voiculescu si al Camelutei lui, acestia practicind proctologia cu nasurile lui Gidea, Badea si Ciuvica! Deh, chestie de talent!

Cum spuneam, m-a pus naiba sa aleg editorialul de mai sus, si pe caldura asta teribila din Bucuresti, cind aerul „condishan” gifiie din toate suruburile, sa-l si citesc cu gindul la valurile in care se zbenguie onor primul nostru ministru si papusa lui, Crinuta. Si nu incepui bine a citi textul, cind, ma oprii la „Primăria Municipiului Focşani şi Primăria Oraşului Mărăşeşti organizează marţi o suită de manifestări ce marchează împlinirea …”, bla-bla-bla! Chestia asta cu „o suita de manifestari” mi-a adus aminte instantaneu de telejurnalele de seara ale lui Petrescu, raposatu, saracu! Ce-i chestia asta cu „o suita de manifestari”, domnule? Ce se intimpla cu creierii nostri, ai romanilor? Am adormit cu totii in noaptea lui 25 decembrie 1989 ca in padurea fermecata si nu ne mai trezeste nici dracu din acest somn schizofrenic? Nu se geseste nimeni in acea redactie sa evite tipul asta de expresii comunistoide? Pai, cu astfel de editoriale, domnilor de la Ziua veche, vedeti ce MONSTRI de forumisti ati creat? Pai cum sa nu va degeteasca tot felul de mitocani si borfasi sobristi? Nu vedeti ca nu va mai viziteaza nimeni si ati ramas cu doi-trei clovni de serviciu care joaca acelasi tango facind gargara cu pioneze? Am inteles ca rostul d-stra in acest ziar „digital” este sa fiti accesati de cit mai multi cititori. Pai, daca pe toti eventualii cititori ii opriti din citit cu astfel de expresii, cum credeti ca veti aduce in faliment Evenimentul Zilei, sau cum credeti ca o sa va roage Cristoiu sa-i publicati editorialele lui basiste?

ValVerde 07-08-2013 - 02:19

Cam lung doar ca sa scoti in evidenta ca digital & co sint o adunatura de rebuturi umane.
Era mai expeditiv sa faci o simpla referire la postarile lor.

Dar in numele libertatii de expresie, au tot dreptul sa se dea in stamba.

ValVerde 07-08-2013 - 02:24

Ah…site inseli.
ZV nu o sa-i conduca la faliment pe EvZ, sau pe oricine altcineva, nu pentru ca posteaza digital si Tache.
Motivul adevarat e ca au articole scrise de cei ca Neacsu, care ar avea mai mult succes la Academia Catavencu, sectiunea „ati murit de ris, dar nu e vina mea, eu n-am vrut”

urbos 07-08-2013 - 02:19

Citind, asa cum e normal, primul si ultimul cuvant din pomelnic, am inteles „nu basiste”.
Bravo ma potaie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult