Acasa Top SecretArmata Manevre navale tensionate între China SUA şi Japonia

Manevre navale tensionate între China SUA şi Japonia

scris de D.S.S.
12 afisari

Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Beijing şi Tokyo legate de suveranitatea asupra unor insule, armata chineză a iniţiat pregătirile pentru efectuarea de manevre navale în Marea Chinei de Est, în timp ce Japonia şi Statele Unite desfăşoară manevre similare comune, relatează agenţia EFE.

Autorităţile chineze nu au anunţat încă data manevrelor, dar navele comerciale au fost avertizate să nu navigheze în apropierea portului Zhoustan din provincia Zhejiang. Ultimele manevre ale marinei militare chineze în regiune au avut loc în anul 2010, acestea fiind atunci un răspuns la manevrele comune ale SUA şi Coreii de Sud în Marea Galbenă.

Această desfăşurare de forţe survine în contextul revenirii în actualitate a conflictului legat de suveranitatea asupra insulelor Diaoyu (denumite Senkaku de către Japonia), controlate de Tokyo dar revendicate şi de către Beijing. Autorităţile japoneze negociază de câteva săptămâni cu un întreprinzător privat vânzarea insulei Uotsuri, ce mai mare din arhipelag, şi a încă două insule, ceea ce a stârnit indignarea chinezilor.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a criticat afirmaţiile unui înalt oficial din Departamentul de Stat de la Washington, care a recunoscut suveranitatea japoneză asupra insulelor disputate şi a asigurat că tratatul de securitate dintre Japonia şi SUA, semnat după cel de-al Doilea Război Mondial, obligă Washingtonul să sprijine Tokyo în acest diferend. Responsabilul chinez consideră că ‘acest pact este un produs al Războiului Rece şi el nu trebuie să afecteze state terţe’.

În afară de Japonia, China mai are dispute legate de controlul unor insule cu Vietnam şi Filipine

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult