Acasa Top SecretArmata Marea paradă militară din China. 70 de ani de la capitularea Japoniei (video)

Marea paradă militară din China. 70 de ani de la capitularea Japoniei (video)

scris de D.S.S.
48 afisari

Președintele chinez Xi Jinping a salutat joi „victoria” din 1945 împotriva Japoniei, în deschiderea impunătoarei parade militare ce marchează 70 de ani de la capitularea ocupantului nipon, relatează AFP.

parada militara chinaVictoria totală în războiul anti-japonez a făcut din nou din China o mare țară a lumii‘, a declarat președintele chinez în Piața Tiananmen, înainte de a anunța reducerea cu 300.000 de oameni a efectivelor Armatei Populare de Eliberare, estimată la circa 2,3 milioane de militari, cea mai numeroasă din lume.

‘China nu va căuta niciodată hegemonia, nici nu va încerca să se extindă. Ea nu va provoca niciodată suferințe tragice altor națiuni’, a dat asigurări Xi Jinping, după care a trecut în revistă din limuzina prezidențială trupele chineze.

‘Anunț aici că statul chinez își va reduce efectivele militare cu 300. 000′ de oameni, a mai declarat Xi Jinping, vorbind de la înălțimea ‘Porții Păcii Cerești’ (Tiananmen).

Circa 12.000 de militari și 500 de vehicule militare au îparticipat la parada, survolată de aproape 200 de avioane și elicoptere, simboluri ale ascensiunii Chinei pe scena internațională.

La defilare au luat parte și aproape 1.000 de militari străini, printre care un detașament rus.

Printre invitații străini la paradă s-a aflat președintele rus Vladimir Putin, președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, președintele sud-african Jacob Zuma și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

În schimb, liderii principalelor democrații occidentale, în frunte cu președintele american Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitația. Singurul reprezentant la ceremonii al marilor diplomații occidentale este ministrul de externe francez, Laurent Fabius.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult