Acasa Top SecretArmata Marina SUA a testat scutul antirachetă din Europa (video)

Marina SUA a testat scutul antirachetă din Europa (video)

scris de Doru Dragomir
39 afisari

Statele Unite au testat, în premieră, scutul antirachetă din Europa, în timpul unui exerciţiu multinaţional. O rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune a fost lansată spre largul Oceanului Atlantic de la un poligon din Marea Britanie. USS RossDispozitivul a fost interceptat şi distrus de o altă rachetă lansată de pe distrugătorul american USS Ross, similară cu cele care sunt montate la baza de la Deveselu.
Armata SUA și opt state aliate au efectuat marți primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoției a fost doborâtă cu succes de o rachetă de interceptare SM-3 lansată de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, a anunțat marina americană, pe site-ul său
A fost pentru prima dată când Marina Americană a demonstrat în Europa capabilităţile de apărare anti-balistică a sistemului Aegis.
Este pentru prima oară când o rachetă-interceptoare ghidată Standard Missile-3 (SM-3) Block IA, construită de Raytheon Co., ce nu este lansată de pe un poligon american, interceptează o rachetă balistică în teatrul european de operațiuni, se menționează în comunicatul forțelor navale americane.

racheta aegisPotrivit scenariului, lansarea rachetei balistice experimentale cu rază scurtă de acțiune Terrier Orion a fost efectuată de pe un poligon din insulele Hebride, din Oceanul Atlantic, pe coasta de vest a Scoției. Simultan au fost lansate două rachete antinavale experimentale de pe nave ale coaliției, acestea fiind ulterior interceptate și distruse de o rachetă SM-2, lansată de pe USS The Sullivans (DDG 68).

A fost primul caz de utilizare a SM-2 în zona poligonului din insulele Hebride, potrivit marinei americane.

În acest test au fost implicate toate cele patru distrugătoare americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis de la baza Rota din Spania, potrivit Flotei a 6-a americane.

La exercițiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia și-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

‘Acest exercițiu demonstrează angajamentul Statelor Unite în apărarea Europei prin navele Aegis și unitatea noastră din România, precum și profesionalismul marinarilor aliați”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor Navale ale SUA pentru Europa și Africa. Ferguson a mai spus că testul a demonstrat capacitatea grupului implicat ‘de a desfășura o apărare eficientă a unei coaliții maritime împotriva unor amenințări simultane antinavale și cu rachete balistice’.

În prezent, Statele Unite ale Americii continuă să creeze un sistem integrat de apărare antirachetă în Europa, a cărui componentă principală ar urma să fie sistemele Aegis terestre, cu noi rachete de interceptare la sol SM-3.

Testul efectuat de marina american[ are loc ]n acelasi timp cu desfăşurarea celei mai mari aplicaţii NATO din ultimii ani. Este vorba despre

Trident Juncture 2015

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult