Acasa Top SecretArmata Mass-media, cu spatele la militari

Mass-media, cu spatele la militari

scris de Ziua Veche
3 afisari

. In urma cu cateva zile, la Complexul Militar Haiducului din Bucuresti, Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale, s-a intalnit cu conducerile tuturor structurilor asociative ale militarilor in rezerva si in retragere din intregul sistem national de aparare.

Tema principala a discutiilor a fost cea legata de sistemul pensiilor militare, dar au fost abordate si alte probleme care privesc institutiile din sistemul securitatii nationale si ale cadrelor militare in activitate si in rezerva.

 Unul din participantii la eveniment ne-a transmis o opinie legata de modul cum mass-media a tratat problemele din sistemul militar in ultima perioada, cat si de unele initiative ale independentului Oprea in sprijinul armatei.

Va prezentam in continuare aceasta interesanta analiza pe care o supunem dezbaterii cititorilor:

„Ca simplu cetatean preocupat de ce se intampla pe scena politica am ajuns sa privesc cu foarte mult simt critic informatiile pe care presa le livreaza in spatiul public. Nu pot sa inghit pe nemestecate orice stire vazuta la televizor sau citita prin gazete. Am avut ocazia sa urmaresc linsaje mediatice, tentative de manipulare si dezinformari clare puse in opera sub lozinca corectei informari a opiniei publice.

 Din pacate aceste practici se rafineaza si par a se permanentiza. Sa luam de exemplu cazul ministrului Gabriel Oprea. Am impresia ca unii incearca sa-i plateasca polite pentru ca a devenit independent, desi, daca imi amintesc ce am citit prin ziare, nu a parasit PSD-ul de buna-voie, ci a fost obligat sa-l paraseasca.

 Cel mai recent pretext de atac la adresa lui Gabriel Oprea este legat de pensiile militarilor, un subiect pe care, aparent, exista consens la nivelul clasei politice si chiar al societatii. Iata doar cateva linii de atac pe care adversarii politici, unele trusturi de presa si uneori chiar aliatii din Parlament incearca sa le speculeze in defavoarea lui Gabriel Oprea.

 MApNNu sunt un sustinator al actualului ministru al Apararii, macar si pentru faptul ca un om politic de acest nivel nu ar trebui sa aiba nevoie de vreo sustinere din zona presei. Este treaba ziaristilor sa puna intrebari incomode. Este obligatia omului politic sa aiba raspunsuri clare, corecte si lamuritoare. Insa, asa cum spuneam, nu pot sa nu remarc cum sunt denaturate sau sunt trecute sub tacere o serie de masuri care sunt de interes public si in fata carora unii jurnalisti inchid ochii.

 De exemplu, in cele cateva luni de mandat, Gabriel Oprea a reusit sa rezolve problema statutului soldatilor si gradatilor voluntari. Pana acum, acesti oameni erau in situatia de a parasi sistemul la o varsta la care nici reconversia profesionala nu era posibila si nici securitatea materiala nu le putea fi asigurata. Noua lege vine cu o serie de masuri prin care soldatii si gradatii voluntari sunt mentinuti in activitate pana la 45 de ani si primesc un statut similar cadrelor militare. Au fost jurnalistii preocupati de aceasta masura care duce Armata Romana mai aproape de practicile din celelalte armate NATO? Nicidecum.

 O alta masura interesanta, care ar merita ceva mai mult atentie este cea a acordurilor incheiate intre Ministerul Apararii si diverse autoritati publice locale. In Arad, Timis, Neamt, Brasov si in alte cateva judete vor fi relocate anumite garnizoane, oferind astfel primariilor terenul necesar pentru proiecte edilitare, pentru locuinte destinate tinerilor si cadrelor militare. Este un proiect ce vine atat in sprijinul autoritatilor publice locale cat si al Armatei, un proiect despre care s-a vorbit mult, dar care abia acum incepe sa fie pus in practica.

 Am prezentat cu titlu de exemplu doua teme de interes public trecute sub tacere de o presa preocupata in exces de scandal si de jocuri politice. Dar sunt si teme care sunt denaturate in mod voit. Vorbim despre achizitia de avioane si despre pensiile militarilor. Nici nu mai conteaza ca in cazul avioanelor F16 vorbim despre o decizie care va fi luata de Parlament. Ministerul Apararii si CSAT au facut o propunere. Curajoasa, e drept. Dar este o propunere. Parlamentul este liber sa decida cum va considera de cuviinta. Alesii nostri uninominali vor hotari daca mai important este cuvantul celor care vor zbura cu aceste aparate, adica specialistii si pilotii militari sau daca mai importante sunt contractele de publicitate si lobby-ul intens pe care companiile concurente il fac in aceste zile.

 Cat priveste pensiile militarilor, aici lucrurile sunt si mai incalcite. Privesc de cateva zile cum lideri ai opozitei sunt ridicati in slavi pentru ca iau partea militarilor, in timp ce un ministru care face acelasi lucru este inca o data pus la zid. Ca membru al guvernului, Gabriel Oprea isi asuma o responsabilitate cu mult mai mare decat oricare alt lider politic atunci cand spune raspicat ca nu va sustine niciodata diminuarea pensiilor militarilor. Gaseste cineva timp sa priveasca acest lucru cu mai multa atentie, sa analizeze argumentele, variantele si implicatiile propunerilor venite de la Ministerul Apararii? Nicidecum. Toti se grabesc sa vada daca e rost de scandal, daca e rost de panica si de agitarea apelor.

 Ma opresc aici cu exemplele, desi ar mai fi si altele. In fond, nu destinul politic al lui Gabriel Oprea ma intereseaza, ci destintul unei relatii tot mai nefiresti intre presa si publicul larg. Ziaristii s-au intors cu spatele la cititori. Nu interesul public este pe primul loc, ci interesul patronului, al jurnalistului si al cercurilor politice si economice care graviteaza in jurul trusturilor media. Dar sperante de revenire la normalitate exista. Cred ca nu peste mult timp, ratingurile si tirajele vor impinge presa inapoi in matca obiectivitatii si vor transforma trusturile de presa in afaceri corecte, transparente si chiar profitabile. Pana atunci, nu ne ramane noua, citittorilor de gazete, indiferent daca sunt pe taraba sau in spatiul virtual, decat sa ne folosim la maxim simtul critic si sa discernem intre ce este informatie si ce este manipulare.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult