Mii de militari ruși sună la o linie telefonică specială de la Kiev să se predea. Pentru a se evita interceptarea apelurilor de către Moscova, centrul operativ de comunicare a fost mutat recent într-o locație secretă. Potrivit unor cifre, peste 6.500 de soldați ruși ar fi apelat această linie.
Linia telefonică a fost lansată din 15 septembrie, iar de atunci și până în 20 ianuarie, 6.543 de soldați ruși au contactat guvernul ucrainean pentru a se preda, mulți dintre ei fiind soldați din prima linie a frontului.
Vitaly Matvienko, purtătorul de cuvânt al departamentului responsabil cu prizonierii de război, a declarat că cei care au sunat la această linie telefonică specială au fost verificați pentru a se stabili dacă fac parte într-adevăr din forțele ruse, scrie Digi 24.
Zece operatori ucraineni lucrează permanent la centrul de comunicare. Matvienko nu a dat informații privind numărul rușilor care s-au și predat efectiv, dar a spus că acest serviciu este operațional non stop și că în fiecare zi primesc între 50 și 100 de apeluri și mesaje. Două milioane de persoane au vizitat site-ul „Vreau să trăiesc” numai în luna decembrie, dintre care 1,6 milioane în Rusia.
Centrul, mutat într-un loc secret
Centrul de comunicare a fost mutat în urmă cu lună într-un loc secret, de teama atacurilor rusești, a mai spus el. Cei care se predau pot face parte din schimburile de prizonieri stabilite între guvernele rus și ucrainean. De asemenea, pot alege să rămână în arest, cu posibilitatea de a rămâne ulterior în Ucraina sau de a emigra, mai arată Matvienko.
În total, 1.646 de ucraineni au fost eliberați de guvernul rus în cadrul unor astfel de schimburi, a spus el. Ultima înțelegere în acest sens a fost încheiată în 8 ianuarie, când au fost dați la schimb de către fiecare parte 50 de persoane, negocierile urmând să continue.
Matvienko a explicat care sunt etapele pentru predare: „Prima etapă este cea în care soldații ruși care sunt mobilizați sau care nu sunt încă mobilizați sună la această linie telefonică și spun: <vreau să mă predau>”, a mai spus el. „După aceea, ei sunt obligați să-și lase datele personale. După ce soldatul ajunge pe teritoriul ucrainean, este obligat să sune din nou și să spună: <vreau să mă predau>, iar operatorii ucraineni îl ajută să ajungă într-un loc sigur unde se întâlnește cu forțele speciale ucrainene”, a continuat Matvienko.
„Vă rugăm să ne scoateți din mizeria asta”
Acesta a spus că nivelul de interes pentru acest serviciu depinde de cum evoluează situația de pe câmpul de luptă. „În timpul eliberării orașului Kherson am primit apeluri de la ruși și ne-au spus: <salvați-ne sufletele, pentru că ne-am blocat undeva în noroi, batalionul nostru este complet prăbușit, mai avem 10 soldați, vă rugăm, scoateți-ne din mizeria asta>”, a mai menționat el.
Oksana, în vârstă de 25 de ani, una dintre persoanele care se ocupă de centrul de apeluri, a spus că fiecare apel era diferit, dar că toate îi dădeau speranța că efortul de război al Rusiei slăbește. „Unii oameni sună și spun: <sunt undeva în armată. Vreau să mă predau>. Alții spun: <mi-e frică să nu fiu mobilizat în Rusia, ce trebuie să fac>. Iar unii îmi spun: <sunt pe teritoriul Ucrainei, vreau să mă predau. Le este frică și nu știu ce să facă>”, a explicat ea.
Matvienko împarte personal cărți de vizită cu site-ul numit „Vreau să trăiesc” prizonierilor eliberați, deoarece s-a constatat că cei care au fost schimbați au fost redistribuiți ulterior pe câmpul de luptă.