Militarii români de la Chişinău sunt pregăţi de SUA, în Germania. Recent, a avut loc ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional „Mission Readiness Exercise”, la Hohenfels.
Exerciţiul „Mission Readiness Exercise” este organizat de Armata Statelor Unite în Europa şi include mai multe faze. Astfel, la prima etapă militarii vor urma cursuri de instruire la mai multe specialităţi, cu accent pe aplicarea în practică a cunoştinţilor obţinute la diferite simulatoare moderne. În etapa a doua se va desfăşura exerciţiul combinat în teren şi stat major în colaborare cu militari din România, Cehia, Ungaria, SUA, Georgia.
Armata Naţională a celui de-al doilea stat românesc a detaşat la exerciţiul de la Hohenfels, Germania, 100 de militari profesionişti din cadrul Batalionului 22 de Menţinere a Păcii, Batalionului cu Destinaţie Specială “Fulger” şi Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”. Militarii vor desfăşura în comun cu subunităţile naţiunilor partenere operaţiuni de patrulare, escortare, deplasare, transport şi sprijin. Scopul exerciţiului este evaluarea nivelului de pregătire a subunităţilor pentru rotaţia trupelor în cadrul misiunilor internaţionale.
Şeful contingentului Republicii Moldova, locotenent-colonelul Sergiu Şaramet, a declarat că militarii s-au integrat uşor în mediul operaţional şi urmează să desfăşoare acţiuni de instrucţie complexe care au ca scop creşterea nivelului de interoperabilitate între naţiunile participante.
Locotenent-colonelul Şaramet a menţionat că, pe durata exerciţiului, militarii se vor antrena împreună cu militarii din România, Cehia, Ungaria, SUA şi Georgia pentru desfăşurarea acţiunilor în diverse zone şi vor executa trageri cu armamentul din dotare.
„Contingentul detaşat de Armata Naţională se descurcă foarte bine. În primă fază, ei au făcut cunoştinţă cu tehnicile şi procedurile de operare a vehiculelor militare, care sunt diferite de cele din Republica Moldova, şi au desfăşurat o serie de şedinţe teoretice care au scopul iniţierii în structura exerciţiului. În continuare, participanţii la exerciţiu se vor antrena în comun pentru introducerea, pe căi terestre, într-un teatru de operaţii şi vor exersa desfăşurarea unor operaţii întrunite de impunere sau menţinere a păcii într-un mediu de securitate ostil”, a declarat şeful contingentului Armatei Naţionale, locotenent-colonelul Sergiu Şaramet. Sursa citată a menţionat că exerciţiul este structurat pe mai multe module prin care se urmăreşte instruirea militarilor pentru teatre de operaţii, pregătirea privind acordarea primului ajutor pe câmpul de luptă şi alte acţiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii.
În luna noiembrie, reprezentantul Biroului de Cooperare Militară al Ambasadei SUA în Republica Moldova, locotenent-colonelul Sergio Porris, a menţionat că unităţile Armatei Naţionale au participat în diferite exerciţii şi misiuni de menţinere a păcii şi de fiecare dată au fost apreciate la nivel internaţional ca fiind foarte profesioniste şi pregătite. „Această experienţă va fi extrem de valoroasă pentru că veţi avea posibilitate să aplicaţi în practică abilităţile pe care le căpătaţi în procesul pregătirii interne, dar, cel mai important, e că vă veţi putea testa la capitolul interoperabilitate, o capabilitate operaţională importantă în procesul de modernizare şi cel al aspiraţiilor dumneavoastră de a participa în operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus locotenent-colonelul Porris.
„Mission Readiness Exercise” este un exerciţiu condus de Armata Statelor Unite în Europa şi are ca scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii.