Acasa Top SecretArmata Militarii români morţi în Afganistan au fost repatriaţi

Militarii români morţi în Afganistan au fost repatriaţi

scris de Ziua Veche
4 afisari

Ceremonial militar si religios la Flotila 90 Transport Aerian din OtopeniCei doi militari români care au murit, săptămâna trecută, în Afganistan , au fost repatriaţi cu o aeronavă militară care a ateriza marţi dupa aamiaza la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni.
Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein au participat la ceremonia militară şi religioasă organizată la aeroport. Cu toate ca MApN a anuntat ca la ceremonialul de la Otopeni va participa si ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea, acesta nu a mai venit!

Marius Florin Sfecheş, unul dintre militarii morţi vineri în Afganistan, a fost însoţit pe drumul spre ţară de către fratele său mai mare, Daniel, aflat de asemenea în misiune în Afganistan, întâlnirea acestuia cu părinţii lui fiind emoţionantă.

„Marius (Marius Florin Sfecheş – n.r.) şi Cristian (Cristian Petru Filip – n.r.) au fost buni români. Şi-au asumat cu demnitate vocaţia de militar (…) Este un început de octombrie întunecat pentru întreaga armată română, pentru familiile greu încercate de cumplita tragedie şi pentru camarazii celor doi eroi”, a spus şeful SMG, amiralul Gheorghe Marin, prezent la ceremonie.

„Marius Florin a fost un mecanic conductor stimat şi apreciat de colegi, alături de care s-a pregătit cu seriozitate pentru prima lui misiune în Afganistan, conştient de pericolele şi provocările din acest teatru de operaţii. Cristian Petru, încadrat ca servant de aruncător la plutonul antitanc, a fost un bărbat puternic şi devotat faţă de camarazii săi. Şi-a slujit ţara cu onoare şi credinţă, dedicându-se cu toată fiinţa meseriei armelor”, a mai spus şeful Statului Major Genral.

El le-a transmis familiilor celor doi militari morţi că „toţi românii trebuie să fie mândri de aceştia”.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit, vineri dimineaţă, în timpul unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau. Ei fac parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

Ceremonie militara si religioasa la KandaharÎn urma evenimentului produs vineri în Afganistan, un alt militar român, caporarul Vasile Zbâncă, a fost rănit. El a fost transportat duminică în Germania fiind operat la ambele picioare.
În prezent, în Afganistan sunt dislocaţi 1.663 de militari români, dintre care 1.655 în cadrul misiunii NATO, ISAF. Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridică la 17, iar cel al răniţilor la 55.
Sublocotenenţii post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, care au murit în Afganistan, vor fi înmormântaţi, joi, în municipiul Bistriţa şi în satul Şintereag, transmite corespondentul Mediafax. Primul va fi înmormântat sublocotenentul post-mortem Marius Florin Sfecheş, în comuna sa natală, Şintereag.
Primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că slujba de înmormântare va începe la ora 11.00.
„Deocamdată nu am informaţii legate de oficialii care vor participa la slujba de înmormântare. Ştim doar că vor fi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale”, a spus Ioan Bob.
Slujba de înmormântare a celui de-al doilea militar care a murit în Afganistan, Cristian Filip, va avea loc joi, începând cu ora 13.00, la Bistriţa, potrivit unor membri ai familiei.

Familiile celor doi vor primi în urma decesului contravaloarea asigurării de viaţă în valoare de 80 de mii de euro, echivalentul a 100 de solde brute lunare, şi un ajutor de deces. De asemenea, MApN asigură cheltuielile de îmormântare.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS