Acasa Top SecretArmata UPDATE. Ministerul Apărării nu mai are bani pentru salarii. Ministrul Apararii si-a depus demisia

UPDATE. Ministerul Apărării nu mai are bani pentru salarii. Ministrul Apararii si-a depus demisia

scris de D.S.S.
334 Afisari

UPDATE – Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, marţi, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia. Ulterior, premierul Mihai Tudose a anunţat că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre situaţia de la MApN. Premierul a precizat, marţi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că Ministerul de Finanţe a spus că alocaţia de hrană pentru militari nu ar trebui plătită în prima jumătate a lunii, ci la final, iar unii au înţeles altceva.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, într-o intervenţie telefonică la RTV, că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării. Şeful Executivului a subliniat că ”sunt bani pentru salarii”, dar ”cineva” din MApN ”a avut imaginaţie”.

La remarca moderatorului că Adrian Ţuţuianu nu era vesel, premierul a replicat: ”Evident că nu poate să fie vesel, dar nici noi”.

Premierul a subliniat că ”nu este o criză”, iar ”în câteva ore o să fie al ministru”, respectiv Marcel Ciolacu pentru asigurarea interimatului.

În privinţa nominalizării pentru funcţia de ministru al Apărării, Mihai Tudose a declarat: ”Întâi ne consultăm în partid, stabilim o propunere. E decizie politică, ne întâlnim în partid, în alianţă şi apoi vom face o propunere”.

UPDATE – Adrian Țuțuianu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării! Demisia a venit după ce Țuțuianu s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose în urma unui comunicat al MAPN care anunța că nu mai are bani de salarii.

Am făcut eforturi mari în această perioadă. Nu mereu este însă suficient. Direcţia Financiar Fiscală a emis precizări către unităţile din subordine. Eu am greşit că nu am gestionat bine acest subiect.”, a spus Adrian Țuțuianu la Antena 3.

”Toate drepturile vor fi plătite în septembrie. Nu sunt probleme financiare. Sunt probleme strict tehnice. Cei din minister au solicitat un comportament fiscal funcţionăresc. I-am spus premierului de ce s-a ajuns aici. El mi-a reproşat lipsa de comunicare. Am spus că dacă e o soluţie, eu i-am lăsat demisia mea pe masă. A fost o comunicare proastă pe acest subiect.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, printr-un comunicat de presă, că nu mai are bani pentru plata salariilor. Astfel, se va recurge la plăţi eşalonate pentru drepturile salariale, sold, diurne sau norme de hrană.

Potrivit sursei citate, efectuarea plății sumelor aferente solderlor și salariilor nete se vor face în data de 15 septembrie. De asemenea, la aceeași dată, se vor efectua și plățile diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Între 21 și 25 septembrie se vor plăti contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit, iar după rectificarea bugetară, se vor plăti și celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc).

Vă prezentăm comunicatul de presă primit din partea MApN:

Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:

– efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;

– efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;

– efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;

– efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc).

 Această decizie are ca scop o abordare prudentă a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 precum și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult