Acasa Top SecretArmata Miniştrii Apărării la Bruxelles: UE trece la Pooling and Sharing

Miniştrii Apărării la Bruxelles: UE trece la Pooling and Sharing

scris de Marius Bâtcă
9 afisari

Miniştrii Apărării din UE au căzut de acord să dea o mai mare importanţă iniţiativei „Pooling and Sharing” -punerea în comun şi partajarea capacităţilor de apărare.

Pooling and Sharing (eda.europa.eu)

Pooling and Sharing (foto: eda.europa.eu)

Conştientizarea contextului de criză economică i-a determinat pe europeni să acorde o tot mai mare importanţă punerii în comun a mijloacelor militare, informează RRA. La întâlnirea de joi de la Bruxelles a miniştrilor Apărării au fost aprobate două proiecte de acest gen. Este vorba despre dezvoltarea tehnologiilor de alimentare în aer a avioanelor militare şi despre punerea la punct a unor centre medicale comune pentru a face economii la nivel naţional. Acest din urmă proiect a fost semnat de 13 ţări, dintre cele 26 ale Agenţiei Europene de Apărare.

Directoarea Agenţiei, Claude France Arnould, a declarat că dezvoltarea tehnologiilor de alimentare în zbor a avioanelor militare este o prioritate la nivel european şi că europenii au învăţat lecţia din Libia, când au apelat la ajutorul americanilor, singurii care posedă tehnologiile de acest tip.

La reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) a participat şi o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale din România, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea. În cadrul reuniunii Comitetului Director al EDA“, au fost discutate perspectivele de dezvoltare a capacităţilor militare ale UE, în special prin prisma iniţiativei privind punerea în comun şi partajarea capacităţilor de apărare (Pooling and Sharing)”.

Prin această iniţiativă se urmăreşte eficientizarea costurilor alocate sectorului de apărare, prin dezvoltarea în comun a acelor capacităţi care prezintă interes şi potenţial de colaborare / cooperare din partea mai multor state membre”, se menţionează într-un comunicat al MApN. Delegaţia româniei condusă de Viorel Oancea a participat şi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) care a avut loc la Bruxelles tot joi, după reuniunea Comitetului Director al EDA.

2 comentarii

Gabriel 25-03-2012 - 14:36

Asta seamana a D.T.Vladimirescu.

ion 27-03-2012 - 10:39

TOTI SUNTETI MAFIOTI.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult