Acasa Top SecretArmata Ministrul Apărării la Caracal: Armata se afă într-o criză de identitate

Ministrul Apărării la Caracal: Armata se afă într-o criză de identitate

scris de Marin Neacșu
3.995 Afisari

Miercuri, ministrul Apărării Naţionale, general mr.(r) Corneliu Dobriţoiu,  a avut o întâlnire la Casa Armatei din  Caracal cu pensionari militari din garnizoană, membri ai SCMD şi ANCMRR. La întâlnire au participat şi delegaţii ale filialelor SCMD Dolj şi Slatina. Dobriţoiu a făcut o scurtă radiografie a stării în care se află Armata României. Dintre problemele mai grave enumerate de mininistrul Apărării le menţionăm pe următoarele:

Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii, in vizita la Caracal

–         Spiritul de corp al armatei este puternic zdruncinat;

–         Armata se confruntă cu cheltuieli prea mari pe probleme de personal;

–         Instituţia se află într-o acută criză de identitate şi acest aspect va genera – dacă nu se iau măsuri urgente-probleme de percepţie la nivel NATO, vizavi de capacitatea României de a susţine financiar obligaţiile asumate în cadrul alianţei, în procesul de planificare  comună a apărării;

–         Armata nu trebuie să fie doar o instituţie care trece pe sub Arcul de Triumf la 1 Decembrie;

–         Va prezenta o Analiză de Stare a ministerului, analiză la care va invita ca participanţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor, analiză care va cuprinde un raport fidel al situaţiei armatei care să arate atât starea de fapt cât şi necesităţile şi priorităţile ministerului;

–           Pentru situaţiile în care ministerul în urma unor procese va fi nevoit să plătească daune unor persoane private, pensionari, acestea vor fi plătite, dar se va declanşa cercetare administrativă şi cei care se fac vinovaţi de abuz sau nerespectarea  legilor , cei care au provocat acele pagube, vor plăti personal.

În ceea ce priveşte situaţia pensiilor şi pensionarilor, ministrul Corneliu Dobriţoiu a precizat:

1.       Citesc şi eu unele bloguri şi site-uri cu specific militar, iar  când nu am timp, departamentul media mă informează cu tot ce se discută şi vă preocupă, ştiu că sunt unele preocupări sau temeri  că ar exista unele incapacităţi de comunicare ori tendinţe  care vă spun, îmi sunt străine, de aceea pot să vă asigur sunt informat şi vă cunosc  problemele şi nu mă voi abate cu un pas de la promisiunea de a vi le soluţiona;

2.       Nu se poate şi nu voi accepta ca cea de-a doua instituţie  în preferinţele şi încrederea populaţiei  să fie adusă în genunchi. Nu voi accepta aşa ceva !

3.       Cunosc faptul că sunt unele neînţelegeri între unele asociaţii sau forme de asociere ale  dumneavoastră la anumite nivele. Vreau să îngropăm securea războiului. Ştiu că aceste divergenţe au plecat dintr-o politică de învrăjbire  abil  dirijată. Este condamnabil că cineva s-a jucat cu rezerva de mobilizare  a armatei, promovând  sau avansând pe funcţii, persoane care nu au nici o pregătire militară. Nu poţi include în lucrări la mobilizare persoane care au fost avansate la apelul de seară, fără competenţe în domeniu şi se pune chiar problema unei anchete judiciare în acest domeniu;

4.       În ceea ce priveşte rezolvarea problemei pensiilor, acestea se vor rezolva aşa cum am mai spus pe etape, datorită problemelor financiare. Chiar dacă la minister s-au identificat fonduri pentru rezolvarea  problemei revenirii la cuantumul  din Decembrie 2010 pentru cei cărora le-a scăzut pensia prin revizuire, pentru celelalte ministere , respectiv MAI sau SRI, acest lucru nu este posibil şi la nivel de guvern şi chiar politic s-a decis să nu se creeze discrepanţe sau discriminări între ministere , care ar duce la nemulţumiri sau chiar disensiuni  între categorii de  pensionari;

5.       Zilele următoare va fi prezentată o hotărâre   care va stipula modul în care va fi rezolvată această problemă;

6.       Pe data de 8 iunie 2012 Ministerul Apărării va prezenta un Comunicat cu privire la înfiinţarea unei comisii formate din membri ai ministerului, reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor şi membri ai comisiilor de apărare şi finanţe ai parlamentului, care vor colabora la reproiectarea pachetului de legi pentru apărare, începând de la Legea 80 şi incluzând Legea Pensiilor. La nevoie unde va fi necesar ne gândim şi la cooptarea unor reprezentanţi ai MAI şi SRI;

7.Am dat ordin în ceea ce priveşte accesul tuturor rezerviştilor în sediile Cercurilor Militare, indiferent de asociaţia din care fac parte. De acum dacă veţi mai întâlni refuzuri, vă rog să mă înştiinţaţi, pentru că deja se va intra la neexecutare de ordin.

Cam acestea au fost punctele mai importante  prezentate de ministrul Apărării atât în cadrul prezentării cât şi ca urmare a unor interpelări sau luări de cuvânt. Col.( r ) Hurezeanu a prezentatat cu aceasta ocazie unele cereri şi propuneri ale ANCMRR Caracal, în 18 puncte, aproape toate similare cu cele deja înaintate de diferite asociaţii sau filiale şi postate pe bloguri, exceptând unele probleme cu aspect specific, cum ar fi problema sediilor Cercului Militar şi Casei Ostaşului din Caracal. De asemenea s-a cerut ca ministerul să sprijine financiar ANCMRR, ca asociaţie de utilitate publică. Ministrul Apararii a replicat că datorită situaţiei financiare  rezolvarea acestei cereri va rămâne  suspendată.

Au mai luat cuvântul Dogaru Dumitru de la SCMD Slatina şi Cristiana Anghel care a cerut ministrului Apararii să nu se umble cu jumătăţi de măsură când este vorba de respectarea drepturilor militarilor sau repararea unor nedreptăţi.Pentru că a venit vorba de Dogaru,, iniţiatorul SCMD nu a fost prezent, dar a trimis doi reprezentanţi, doi vicepreşedinţi din care unul a reuşit să îl reprezinte cu succes, cerând ministrului Dobritoiu –„în spiritul celor spuse de domnul ministru vizavi de securea războiului”- nici mai mult nici mai puţin decât să îl destituie pe şeful ANCMRR şi să numească în locul lui pe cineva de la SCMD !!!!

Este inutil să mai spun că toată lumea a rămas interzisă la prezentarea unei cereri atât de absurde şi prosteşti. Dacă acesta este mesajul cu care generalul Bălan a venit din partea lui Dogaru, atunci SCMD a  mai reuşit să se facă de râs încă odată. Probabil Dogaru crede că dacă dânsul îşi permite să îşi bage nasul în problemele filialelor şi să încerce să suspende preşedinţi de filială care nu au fost numiţi de dânsul ci au fost aleşi de adunările generale, şi domnul ministru îşi poate permite să se amestece în problemele interne ale asociaţiilor militarilor în rezervă. Propunerea lui Bălan, vicepreşedinte al SCMD, s-a lipit ca şi cocoşatul de gard, pe  dorinţa ministrului Apararii de a aplana disensiunile dintre asociaţiile militarilor, dorinţă exprimată cu doar 15 minute înainte. Dacă asta este politica SCMD, şi aceştia sunt oamenii care o conduc, putem aştepta 1000 de ani până la unirea tuturor militarilor şi realizarea unei forţe cu adevărat puternice. Ale cui interese le-a reprezentat Bălan?

Vă daţi seama cum vor fi de acum relaţiile dintre ANCMRR şi SCMD Caracal, după de Bălan le-a aruncat pisica şi a plecat la Bucureşti.

Întâlnirea a luat sfârşit fără alte probleme, părerea generală fiind că există disponibilitate din partea ministerului cel puţin pentru rezolvarea problemelor militarilor de toate categoriile, singurele necunoscute fiind cele de nivel tehnic, financiar.

P.S. În ceea ce priveşte variantele apărute pe bloguri, lansate de unii care pretind că deţin „surse”, ministrul Apararii a afirmat că datele respective nu provin din surse ale MApN, că a aflat despre zvonurile respective, dar nu este nimic real din ce se susţine acolo. Proiectul unei viitoare legi a militarilor urmează a fi întocmit, discutat analizat şi aprobat de comisia pe care doreşte să o formeze luând în discuţie orice propuneri sau variante care vor fi agreate.

8 comentarii

Liviu 07-06-2012 - 14:18

Toata tara se afla intr-o criza de identitate … Intr-o criza morala profunda ! Insa de vorbe ne-am cam saturat … Sa inceapa sa faca ceva, sa inceapa de undeva !!!

Liviu 07-06-2012 - 14:34

Vezi tu sobolanelule, cred ca ai formatie de militaur: lovesti primul ca sa stii o treaba ! Adica cand vine vorba sa arati ceva ce ai facut tu o dai pe gargariseala si remestecatul rahatului care le arati din plin aici pe forum … Esti un milog si-un moftangiu cu gradele cusute suPt piele !!!

ValVerde 07-06-2012 - 15:22

„Sa inceapa sa faca ceva, sa inceapa de undeva !!!”

Liviule, asta e atitudine pur mioritica.
„Sa vina ceva dintr-o nebuloasa…nu stiu ce, dar sa vina”

Daca toti ar gindi ca tine, ghici cind va veni acel „ceva” pe care il asteptati cu totii.

Nu mai vrei vorbe…vrei sa astepti in tacere sa se inceapa ceva….am o idee: pune-ti de-un partid! Cred ca ideologia asteptarii e populara.
Partidul Asteptatorilor Patrioti !!! Suna bine: PAP

ciufulici 07-06-2012 - 15:03

Inca un USL-ist care molfaie seminte de kaktus cu gura plina.
Ponta se indoapa cu kaktus, iar Antonescu, ce sa faca, daca asta e ordinul.

Pribeagul 07-06-2012 - 18:31

Sa se faca dreptate!

Pensiile crescute fraudulos de Boc, tras in piept de excrocul Oprea, sunt un „drept cistigat” si trebuie mentinute, iar pensiile nesimtite taiate de Boc trebuie refacute, pentru ca operatiunea a fost o tilharie.

Mai osteni ai tarii, voi chiar considerati ca in aceste vremuri, armata mai constituie o prioritate?

Cine ne ameninta? Cetateanul Kover Laszlo care se plimba nebun prin frumoasele si interesantele plaiuri romanesti?

Voi nu vedeti cum se poarta razboiul de catre razboinicii actuali? Stau pititi in cine stie ce buncar si, din cind in cind, mai lanseaza o drona care nimiceste cite un numar unu sau doi.

Drona este prea scumpa. Trebuie lansari viespi, furnici, cosasi… care sa termine inamicul. Asa ca viirorul, si in acest domeniu, este al domilor Bula, Cercul…

Nu simtiti ca sunteti o… gaura neagra?

Daca va considerati meritorii, terminati cu capusele care „capuseaza” seva tarii. Adminstrarea ticaloasa a resurselor este principala amenintare la securitatea Romaniei. Eliminarea acestei amenintari si stari de fapt sa fie principala voastra preocupare, nu niste salarii si pensii care nesimtite sau nu, sunt… mizere.

Mizerabililor!

Zaraza din obor 07-06-2012 - 18:58

Ne-am nascut egali , am avut dreptul la aceasi educatie gratuita,am avut libertatea sa ne alegem singuri ce ne dorim de la viata . Cand unii au plans ceilanti sau distrat. Acum plangem aproape toti , doar ca unii mai au demnitate si altii se simt mai frustrati , asa cum este persoana ta .Ai tot dreptul sa urlii si sa-ti scri ineptiile dar scrie despre tine , despre viata ta chinuita de jegos ce esti .Nu intra in polemica cu oameni care au dat tot pentru aceasta tara.

Pribeagul 08-06-2012 - 18:13

Mai… amaritule.

Mai citeste odata.

Vei vedea ca nu-i nicaieri frustrare.

E vorba doar un indemn de a va face o analiza atenta a propriei situatii, sa vedeti ca alaturi de magistrati si „alte categorii” sunteti niste capuse care, ca si orice capusa, si-au facut sau isi fac legi speciale ca sa suga seva tarii.

Luptele si sacrificiile in bataliile neamului le-a facut „talpa tarii”. Si voi, bineinteles, faceti parte din „talpa tarii”, dar sunteti un procent infim. Ceea ce nu inseamna ca printre voi nu poate fi un Alexndru cel Mare, dar trebuie sa dovedediti acest lucru. Cum poate cineva sa dovedeasca? Sa faca ca intr-o tara bogata, cum este Romania, 80% dintre romani sa poata afirma demn: sunt roman si sunt mindru de aceasta. Acum, din pacate, si din pricina voastra, majoritatea spune… viceversa. De ce? Pentru ca categorii sociale care se considera de elita, si-au uitat rolul lor si au devenit niste capuse care nimicesc (Ai inteles, ma vita! Nimicesc!) seva tarii.

Promovati legile unitare de salarii si pensii. Este o necesitate pentru situatia actuala a tarii. Si puteti!

manasia 09-06-2012 - 20:13

Pribeagului
Ai mintea in pribegie, maestre ! Si , se pare, ca mata, ,,nimicitorul,, care te numesti, nici nu stii de chestia asta probabil, pentru ca nici nu te-oi fi folosit vreodata de DANSA…
Zici ca ,,Luptele si sacrificiile in bataliile neamului le-a facut “talpa tarii”,, Asa este frate, dar asta este valanila in orice domeniu , nu doar atunci cand discutam de razbel: sacrificiile, in toata istoria mioritecei noastre tarisoare, le face talpa tarii. Numai ca, ce are s..ula cu prefectura?! Hai sa facem toate pensiile egale si gata draga socialistule ! Zice bine zaraza din obor:,, Ne-am nascut egali , am avut dreptul la aceasi educatie gratuita,am avut libertatea sa ne alegem singuri ce ne dorim de la viata,, .
Din pacate, esti acru,d-le, fara sa stii de ce. O fi vreo stare de drept si de fapt a Domniei Tale ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS