Acasa Top SecretArmata Mircea Duşa, ministrul Apărării, şi Hans Klemm, ambasadorul SUA, piloti pe F-16

Mircea Duşa, ministrul Apărării, şi Hans Klemm, ambasadorul SUA, piloti pe F-16

scris de D.S.S.
32 afisari

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, au zburat vineri cu avioane F16, cu dublă comandă. Cei doi demnitari au decolat de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în cadrul exerciţiului bilateral româno-american „Dacian Viper 2015”.

foto Valentin Ciobîrcă

foto Valentin Ciobîrcă

Ministrul Mircea Duşa şi ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, zboară în două avioane F16 cu dublă comandă, pilotate de piloţi americani în cadrul exerciţiului bilateral «Dacian Viper 2015», care se desfăşoară, în perioada 12-23 octombrie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Zborurile sunt efectuate exact în condiţiile exerciţiului şi au o durată de circa 40 de minute”, a spus purtătorul de cuvânt al Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, maiorul George Moldovan, conform Mediafax.

Pentru acest eveniment, Mircea Duşa s-a îmbrăcat într-un combinezon de zbor şi a urcat în avionul F16 pilotat de locotenet-colonel Mike McGinn. „Nu am emoţii, am mai efectuat astfel de zboruri”, a spus Duşa. Ambasadorul american a fost supervizat de colonelul Clarence „Ski” Borowski.
Duşa a descris zborul drept „interesant”, în vreme ce diplomatul american a spus că a zburat pentru prima oară cu un astfel de avion, având parte de o experienţă „minunată”.
„A fost foarte bine. Eu am zburat cu avioane MiG 21 LanceR. Împreună cu domnul ambasador Klemm am făcut un zbor interesant cu avionul F16. Am văzut dibăcia piloţilor din SUA, dar şi a celor români care ne-au însoţit cu trei avioane MiG. Eu, fiind obişnuit cu avionul MiG 21, care are aceeaşi avionică precum F16, mi-am dat seama cu ce viteză am zburat, la câte picioare înălţime. A fost interesant zborul”, a spus Duşa, adăugând că a zburat la o înălţime de 8.000 de picioare, după care a coborât la 4.000 de picioare.

Duşa a spus că a făcut, joi, o vizită medicală, pentru a putea zbura cu avionul F16 şi a trecut testele „cu brio”.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că a zburat pentru prima oară cu un avion F16, având parte de o experienţă „extraordinară”.

„Aceste avioane sunt fantastice, ne-au arătat o fracţiune din capabilităţile lor, dar a fost o experienţă minunată. Le sunt recunoscător ministrului Duşa, forţelor aeriene române şi celor din Garda Naţională a statului Alabama, pentru această oportunitate”, a spus Klemm.

DACIAN VIPER 2015

DACIAN VIPER 2015

Pilotul Clarence „Ski” Borowski, care a pilotat avionul în care s-a aflat ambasadorul SUA, a spus că zborul a fost „minunat”, iar Klemm „s-a comportat bine în aer”.

„A fost foarte bine. A fost primul civil cu care am zburat şi căruia nu i s-a făcut rău. Este o persoană rezistentă”, a spus pilotul.

La „Dacian Viper 2015” participă 250 de militari români, cu şase avioane MiG 21 LanceR şi trei elicoptere IAR 330 SOCAT şi MEDEVAC, şi 200 de militari americani din Garda Naţională Aeriană din statul Alabama, cu opt avioane F16.

Cu această ocazie, ministrul Mircea Duşa va avea o întâlnire cu adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

Exerciţiul are ca obiectiv efectuarea unui schimb de experienţă în ceea ce priveşte tacticile, tehnicile şi procedurile de întrebuinţare în misiuni de apărare aeriană, atac al ţintelor terestre, control aerian tactic, asigurarea reciprocă a sprijinului logistic, facilitând trecerea pe avioanele F16 care vor intra curând în dotarea forţelor aeriene române.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult