Acasa Top SecretArmata Motivele vizitei ministrului american al Apǎrǎrii, Chuck Hagel, ȋn Pakistan

Motivele vizitei ministrului american al Apǎrǎrii, Chuck Hagel, ȋn Pakistan

scris de Laurentiu Banches
115 Afisari

Atenuarea tensiunilor provocate de tirurile dronelor americane și evocarea rolului Islamabadului în Afganistanul vecin reprezintă subiecte ce vor fi abordate de către Chuck Hagel, în Pakistan.

Motivele vizitei ministrului american al Apǎrǎrii, Chuck Hagel, ȋn Pakistan (foto: huffingtonpost.com)

Avionul lui Hagel a aterizat în cursul dimineții de luni, 9 decembrie, pe aeroportul din Rawalpindi, în apropierea capitalei Islamabad. El decolase cu ceva timp mai înainte din Afganistan, unde oficialul american a stat două zile. Aceasta este prima vizită din ultimii patru ani a unui ministru american al apărării în Pakistan, țară aliată oficial cu Washingtonul, dar cu care SUA au relații tumultoase. În cursul vizitei, Hagel se va întâlni îndeosebi cu premierul pakistanez, Nawaz Sharif, și cu șeful armatei, generalul Raheel Sharif.

Vizita lui Hagel survine ca urmare a întreruperii transportului încărcăturilor militare americane din Afganistan prin principalele puncte de trecere a frontierei cu Pakistanul. Manifestațiile antiamericane de-a lungul șoselei din Pakistan au determinat SUA să sisteze livrările prin Poarta Torkham săptămâna trecută, din rațiuni de securitate pentru transportatori. Islamabadul denunță tirurile dronelor americane pe teritoriul Pakistanului, pe care le consideră drept o încălcare a suveranității țării. Washingtonul îi reproșează la rândul său Pakistanului că nu face suficient pentru desființarea bazelor talibanilor afgani și ale rețelei teroriste Al-Qaida din zonele tribale din nord-vestul țării, la frontiera cu Afganistanul.

Guvernul pakistanez a blocat șoselele timp de șapte luni ca urmare a unor lovituri aeriene americane care s-au soldat cu moartea accidentală a circa douăzeci de militari la granița afgană în noiembrie 2011. Pakistanul a redeschis în cele din urmă rutele după ce SUA au prezentat scuze. Disputa a determinat SUA să reducă un timp o mare parte din ajutorul pentru Pakistan, relațiile fiind însă restabilite în iulie 2012. De atunci, SUA i-au oferit Pakistanului peste 1,5 miliarde de dolari ca asistență pentru securitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult