Acasa Top SecretArmata NATO a înfiinţat „telefonul roşu” cu armata rusă

NATO a înfiinţat „telefonul roşu” cu armata rusă

scris de D.S.S.
20 afisari

NATO a înfiinţat, pentru prima dată după Războiul Rece, o linie de telefon militară directă cu armata rusă, pentru situaţii de urgenţă, în contextul tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung în pagina electronică.

Cold-War-Red-PhoneNATO şi autorităţile militare din Rusia menţin legături de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa şi preşedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor ruşi”, au declarat surse de la Alianţa Nord-Atlantică citate de FAZ.

Canalele de comunicaţie sunt în continuare deschise şi este necesar să fie testate în mod regulat, a adăugat sursa citată.

Contactată de ziar, Alianţa Nord-Atlantică nu a precizat când a fost activat sistemul. Însă o sursă din cadrul unei delegaţii naţionale a declarat pentru FAZ că partea rusă a primit deja numerele de telefon. Operaţiunea a fost clasată „secretă”, adaugă publicaţia.

Ea are la bază o iniţiativă a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, în decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgenţe, având în vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Moscova şi-a intensificat în ultima perioadă zborurile unor bombardiere cu rază lungă de acţiune, care pot fi înarmate nuclear. Piloţii NATO au efectuat numai anul trecut 400 de misiuni de interceptare a unor avioane militare ruseşti, în apropierea spaţiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice, care zburau cu transpondorul oprit şi/sau fără să comunice planuri de zbor controlorilor de trafic aerian.

Statele Unite şi Rusia au creat, după criza rachetelor din Cuba, în 1962, o legătură telegrafică permanentă între forţele lor armate, cunoscută sub numele „telefonul roşu„.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult