Acasa Top SecretArmata NATO i-a pus gând bun Republicii Moldova

NATO i-a pus gând bun Republicii Moldova

scris de M.A.B.
31 afisari

Republica Moldova urmează să primească garantii de securitate în cadrul reuniunii miniştrilor din statele membre NATO, care va avea loc la Bruxelles. Ministrul Apărării din Republica Moldova s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu ministrul român al Apărării.
NATO-Republica-MoldovaPachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare este un instrument al NATO folosit şi în relaţia cu Iordania, respectiv Georgia.

Astfel, Republica Moldova obţine un plus de securitate în momente extrem de tensionate. „Este foarte important în timpuri grele, or Republica Moldova parcurge timpuri deloc uşoare, să simţim acest sprijin al Alianţei, să simţim că nu suntem lăsaţi singuri în faţa unor riscuri”, a arătat ministrul Apărării din Republica Moldova, Viorel Cibotaru. În acelaşi timp, militarii moldoveni vor continua exerciţiile împreună cu militari NATO.

Pachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare destinat Republicii Moldova pe care miniştrii Apărării urmează să-l aprobe implică şi o reformă profundă a sistemului moldovean de apărare pentru sincronizarea cu standardele NATO.

Senatorul american John McCain afirmă că Alianţa Nord-Atlantică a făcut o greşeală că nu s-a extins şi în fostele ţări sovietice precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Oficialul SUA a făcut această declaraţie în cadrul Forumului pe Securitate Globala Globsec, care a avut loc în capitala slovacă Bratislava.

Întrebat dacă NATO ar fi trebuit să se extindă mai mult în fostele republici sovietice pentru a evita problemele cu care se confruntă acum, în special cu ameninţarea Rusiei, senatorul american a menţionat că, la acea vreme, chiar a insistat ca statele de sub influenţa rusă să fie apropiate de Alianţa Nord-Atlantică.

„Cred că ar fi trebuit să le integreze. La acel moment am făcut apel pentru ca acest lucru să se întâmple. Decizii au fost luate mai ales în privinţa Ucrainei, dar acolo existau probleme interne. Au ratat o oportunitate de aur din cauza neînţelegerilor din cadrul noului guvern, după ce au preluat controlul. Dar, da, cred că aceasta a fost una dintre greşelile făcute”, a declarat senatorul McCain.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult