Acasa Top SecretArmata NATO în aşteptarea unui Pearl Harbour informatic

NATO în aşteptarea unui Pearl Harbour informatic

scris de D.S.S.
11 afisari

Programe ‘malware’, software-uri rău intenţionate create pentru a dăuna unui computer sau unei reţele’, capabile să paralizeze de exemplu centrale nucleare, sunt principalele ameninţări ale momentului. Evitarea unui ‘Pearl Harbour informatic’ este una din marile preocupări ale NATO şi SUA   în privinţa noilor ameninţări ale secolului al XXI-lea, notează luni ziarul ABC.

În realizarea atacurilor cibernetice, organizaţiile extremist-teroriste pot utiliza agresori cu un nivel înalt de pregătire şi specializare, în domeniul sistemelor informatice şi de comunicaţii, cu diferite intenţii sau motivaţii. Există numeroase exemple în acest sens: cele trei zile de blocare a Internetului şi a infrastructurilor strategice suferite de Georgia, înainte de invazia rusă în războiul din 2008, cyber-atacul asupra paginilor web ale guvernului Estonia din 2007 sau, în acelaşi an, virusul care a afectat companiei petroliere Saudi Aracom, ale cărei 30.000 de computere au fost paralizate de acest virus care a făcut inutilizabilă folosirea lor.

Ce s-ar întâmpla dacă un pirat în domeniul informaticii sau un grup terorist ar reuşi să paralizeze alimentarea cu energie electrică, transportul feroviar sau cel aeroportuar, reţelele informatice ale unui guvern sau tranzacţiile financiare? Ar echivala cu un ‘nou Pearl Harbour care ar fi la fel de distructiv ca atacurile de la 11 septembrie’, potrivit afirmaţiilor ministrul american al apărării, Leon Panetta, care din fruntea Pentagonului şi cu colaborarea Securităţii interne încearcă să impulsioneze o nouă legislaţie în materie de ‘cyber-defence‘ şi ‘cyber-space’ în SUA şi de a-i încuraja pe partenerii din NATO să urmeze acelaşi exemplu.

NATO a investit anul acesta 58 de milioane de euro în recent lansatul NCIRC (Computer Incident Response Capability – Centrul Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Informatică), instalat în cartierul general al NATO din Mons (Belgia). Este vorba de un contract câştigat cu compania italiană Finmeccanica şi cu sprijinul celei americane Northrop Grumman, pentru a promova securitatea digitală. Unul din marile obiective ale hackerilor sunt acum atacurile asupra telefoanelor mobile de nouă generaţie, sunt de părere experţii.

Circa o sută de persoane lucrează la noul sistem NCIRC, având profil de informatician, analist, programator şi specialişti în comunicaţie în sistem. În rarele momente ale vizitei presei, cele 40 de monitoare sunt stinse, doar două afişează un exerciţiu în care o posibilă ţară este ţinta unui cyber-atac. ‘Este un centru operativ care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile din săptămână’, explică surse militare care consideră cele mai mari ‘cyber-ameninţări’, aşa numiţii viruşi globali. Precum tipul Stuxnet, sau ‘malware’ – un soft rău intenţionat, care se introduce într-un computer sau în sistemul informatic: viermi, troieni… sau, cea mai mare ameninţare a momentului, atacurile asupra telefoanelor mobile inteligente (iPhones, iPad, Blackberry, Android).

3 comentarii

BULA 04-12-2012 - 04:18

Este SF din realitatea virtuala in care traiesc americanii. PC-urile obisnite sunt folosite pentru divertisment si ca masina de scris, iar alea cu care se fac treburile serioase nu trebuie sa fie legate la Internet.

Cercul 04-12-2012 - 07:19

Judecata de prost care nu poate scoate o idee proprie(statul american si americanul mediu).In mod normal utilizatorii n-ar trebuie sa-si foloseasca decat programele facute de ei. La noi cu Basica de Vaca si ARD care sunt impotriva studiilor superioare si pentru mestesugari vor ajunge romanii sa nu poata sa scrie nici macar o cerere, ci vor folosi formulare unde isi vor pune numele.

andra 04-12-2012 - 15:11

Lasati-ma cu fantoma virusului care ar fi afectat centrale nucleare. Basme din Orientul Mijlociu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult