Acasa Top SecretArmata NATO inaugureaza un centru de spionaj la Oradea

NATO inaugureaza un centru de spionaj la Oradea

scris de Doru Dragomir
31 afisari

Centrul de Excelenta NATO – HUMINT va fi inaugurat marti, 16 martie, la Oradea. La eveniment va participa ministrul apararii, Gabriel Oprea, precum si oficiali din NATO. Potrivit declaratiilor facute la bilantul Ministerului Apararii de presedintele Traian Basescu, infiintarea in Romania a centrului de pregatire al Aliantei pentru culegerea de informatii din surse umane este o dovada a prestigiului castigat de tara noastra in NATO. La Oradea, specialistii militari romani ii vor pregati pe aliati in domeniul culegerii de informatii in zone ostile prin metode clasice.

 

 Seful statului a aminitit ca, in acest domeniu, Armata Romaniei a dovedit ca este foarte bine pregatita, prin rezultatele obtinute de fortele speciale romanesti in Irak si Afganistan. Centrul de Excelenta HUMINT de la Oradea a fost acreditat de o comisie NATO, luna trecuta, si se bucura de sprijinul Greciei, Sloveniei, Ungariei si Turciei.

 Infiintarea centrului de excelenta NATO în domeniul HUMINT&CI, la Oradea, a fost aprobata, în iunie 2008, în unanimitate în Parlament de plenul reunit al celor doua Camere.Potrivit hotararii adoptate de Parlament, Centrul de Excelenta NATO va intra în subordinea Comitetului Director al tarilor sponsor si va fi coordonat de catre Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT). Misiunile, responsabilitatile si modul de organizare a componentei nationale a Centrului de Excelenta NATO se stabilesc prin conceptia de organizare si functionare elaborata de Ministerul Apararii în acord cu cerintele ACT.Intr-o scrisoare adresata Parlamentului de ministrul Apararii de la vremea respectiva, Teodor Melescanu, se arata ca in procesul de transformare pe care NATO il parcurge, Romania s-a oferit sa preia rolul de lider în domeniul HUMINT (informatii obtinute mai ales din surse umane), datorita experientei dobandite prin participarea cu personal de specialitate in teatrele de operatii (Afganistan, Irak, Kosovo si Bosnia) si a rezultatelor deosebite obtinute în folosul NATO.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, pe 8 aprilie 2008, iînfiintarea acestui centru, iar, pe 24 iunie 2008, presedintele Traian Basescu a adresat Parlamentului o scrisoare referitoare la acest aspect.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult