Acasa Top SecretArmata NATO va înfiinţa două centre de comandă şi control în România

NATO va înfiinţa două centre de comandă şi control în România

scris de Doru Dragomir
585 Afisari

NATO a aprobat joi o întărire a capacităților sale în estul Europei, creând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de militari și șase ‘centre de comandă’ în regiune, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels - North Atlantic Council MeetingFranța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie au acceptat să fie primele țări care vor participa la această nouă forță ‘vârf de lance’, a precizat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările NATO. Aceasta trebuie să fie operațională în 2016.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, joi, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei.

Miniştrii apărării  ai statelor membre NATO au convenit astăzi la Bruxelles continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015, transformarea şi creşterea nivelului de reacţie a Forţei de Răspuns NATO (NRF), crearea şi operaţionalizarea Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force- VJTF), ca element central al NRF şi constituirea imediată, pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria şi cele trei state baltice – a Unităţilor pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU).

Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a NATO

În cadrul sesiunii de lucru a Consiliului Nord-Atlantic s-au adoptat o serie de decizii concrete privind implementarea obiectivelor stabilite cu ocazia summit-ului NATO din Ţara Galilor, în special Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP).

România a anunţat constituirea şi operaţionalizarea pe teritoriul naţional a două structuri NATO de comandă-control – NFIU şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, ce urmează să fie puse la dispoziţia Alianţei, asigurarea sprijinului naţiunii gazdă pentru capacităţile şi forţele aliate care se vor disloca în această zonă, precum şi contribuţiile proprii pentru NRF / VJTF.
”După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO şi UE. Aceste structuri multinaţionale NATO de comandă şi control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezenţe vizibile şi persistente a NATO pe teritoriul ţărilor aliate. Aceste unităţi vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forţele naţionale şi cele NATO, asigurând elementul de comandă şi control în situaţii în care noua forţă de reacţie a Alianţei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată”, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă.

COMUNICATUL OFICIAL PRIVIND ÎNFIINŢAREA FORŢEI DE REACŢIE RAPIDĂ ŞI A COMANDAMENTELOR MULTINAŢIONALE

La conferinţa de presă de joi care a marcat încheierea reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, Jens Stoltenberg a dat ca exemplu România pentru iniţiativa de a înfiinţa Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est.

El a precizat că România este una dintre naţiunile gazdă pentru noile unităţi de comandă şi control a căror implementare va începe imediat, explicând că ţara noastră va organiza diferite exerciţii ale trupelor NATO.

”Acele unităţi vor fi importante atunci când va veni vorba despre realizarea unei legături între forţele naţionale române de apărare şi forţele NATO. Va fi această legătură şi ele vor fi responsabile pentru organizarea de exerciţii, planificare şi înlesnirea trimiterii întăririlor“, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adăugat că este vorba despre trupe terestre care vor activa în România, dar şi de unităţi maritime şi aeriene, în legătură cu care se vor lua decizii la următoarele întâlniri.

El a precizat că s-au stabilit şi detalii cu privire la funcţionarea celor 5.000 de trupe din ”Vârful de lance” NATO. Acestea vor fi alcătuite dintr-o brigadă terestră şi vor primi sprijin pe cale aeriană şi maritimă, dar şi din partea forţelor speciale armate ale ţărilor membre ale Alianţei.

Elementul principal va fi gata de deplasare în cel mult 48 de ore, conform secretarului general al NATO, iar restul de trupe până la 30.000 din Forţa de reacţie rapidă a NATO va putea fi detaşată în cel mult o săptămână. Aceasta va fi sprijinită de alte două brigade în cazul unei crize majore în cadrul căreia cei 5.000 de militari vor avea nevoie de sprijin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS