Acasa Top SecretArmata Noble Jump 2017. Demonstraţie de forţă a NATO în România

Noble Jump 2017. Demonstraţie de forţă a NATO în România

scris de D.S.S.
22 afisari

Primul din cele opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care vor participa la exercițiul Noble Jump 2017, a intrat joi dimineață în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse, Bulgaria.

Noble Jump 2017

Noble Jump 2017

”Asistăm la un moment istoric. Forța cu Nivel Ridicat de Reacție este prezentă aici și o vedeți, intră pe teritoriul României. Exercițiul Noble Jump este un exercițiu cu termen scurt de notificare, care a fost planificat de Comandamentul de la Napoli împreună cu Ministerul Apărării Naționale, este condus de Corpul aliat de reacție rapidă din Marea Britanie și în el este implicată, inclusiv, Divizia Multinațională care a fost pusă de România la dispoziția NATO. În același timp, exercițiul este extrem de important, pentru că demonstrează capacitatea și viteza de reacție a Alianței pentru a preveni amenințările cu care ne confruntăm în acest moment”, a declarat joi, în PTF Giurgiu, șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu.
Potrivit acestuia, exercițiul este foarte important pentru România, pentru că ”noi, ca națiune, demonstrăm astăzi capacitate, voință și determinare de a executa o operație tipic militară”.

Și directorul operațiunii Noble Jump 2017, general maior Ian Cave, prezent la acest eveniment, a spus că acest exercițiu ”va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței în Bulgaria și România”.

”Exercițiul de astăzi este foarte important pentru că demonstrează forța de răspuns și capacitatea de reacție. Mesajul la adresa cetățenilor români este acela că nu sunt singuri, sunt în cea mai puternică alianță militară”, a arătat acesta.
La exercițiul multinațional Noble Jump 2017 participă 11 state NATO. Șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu, a ținut să mulțumească autorităților statului care sprijină Armata pentru desfășurarea cu succes a operațiunii.

Pe tot parcursul zilei de joi, până la orele 20,00, prin PTF Giurgiu-Ruse vor intra opt convoaie VJTF din care fac parte aproximativ trei sute de militari cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” din Cincu, județul Brașov.

Convoaiele de vehicule de luptă de reacție rapidă se vor deplasa pe ruta Giurgiu — București — Pitești — Râmnicu Vâlcea — Sibiu — Cincu și sunt însoțite și de elicoptere de intervenție rapidă.

Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat, referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017.

În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, şi forţe aparţinând naţiunilor gazdă.

“Momentul culminant al dislocării va fi exercițiul cu trageri de luptă ce se va desfășura în centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU – din România și Bulgaria, trebuie menționat că, în regim de parteneriat, forțele românești care se vor instrui integrat în Cincu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, despre exercițiul NOBLE JUMP 2017.

Atenție, trafic restricționat!!!

În perioada 1 – 4 iunie 2017, pe rutele de deplasare a convoaielor militare, traficul rutier poate fi îngreunat, astfel:

· 1 iunie 2017, intervalul orar 09.00-20.00, ruta Giurgiu-București (E85);

· 2 iunie 2017, intervalul orar 00:01-18:00, ruta București-Pitești (A2)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu;

· 3 iunie 2017, intervalul orar 09:00-17:00, ruta Giurgiu-București (E85);

· 4 iunie 2017, intervalul orar 00:00-15:00, ruta București-Pitești (A2)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu.

Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exerciţiul Noble Jump 2017, vor sosi în România joi, 1 iunie, începând cu ora 9.20, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Convoaiele militare sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă şi transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre “Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

* * *
NOJP17 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), în Bulgaria şi România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult