Acasa Top SecretArmata Noi baze NATO și forțe suplimentare în Europa de Est

Noi baze NATO și forțe suplimentare în Europa de Est

scris de C.P.
2 afisari

NATO a confirmat întărirea prezenței în Europa de Est. Potrivit secretarului general al NATO, Fogh Rasmussen, Alianța va suplimenta numărul de forțe dislocate în regiune, odată cu deschiderea de noi baze cu caracter provizoriu.

Noi baze NATO în Europa de Est.

Noi baze NATO în Europa de Est.

Odată cu desfășurarea de noi forțe la frontierele Rusiei, se vor depăși diviziunile din cadrul Alianței Nord-Atlantice — o decizie care cu siguranță va declanșa o reacție puternică din partea Moscovei.

Secretarul general a NATO a anunțat, de asemenea, noi măsuri pentru sporirea securității Ucrainei, ‘modernizarea’ forțelor sale armate și acordarea de sprijin țării pentru a contracara amenințarea din partea Rusiei.

Cei 28 de membri ai Alianței Nord-Atlantice urmează să adopte săptămâna viitoare la summit un plan (Readiness action plan, RAP) care vizează consolidarea capacității de răspuns a trupelor, în special în cadrul forței de reacție rapidă, care, în prezent, are nevoie de mai multe săptămâni pentru a se mobiliza.

Acest plan are drept obiectiv ‘crearea unui vârf de lance în cadrul acestei forțe de reacție care să poată răspunde extrem de rapid în acest mediu complet nou din Europa’, în condițiile în care ‘rușii pot, într-un termen foarte scurt, să transforme un exercițiu militar major într-o ofensivă militară’.

‘Pentru a putea oferi astfel de reacții rapide este nevoie de unele facilități de primire în țările gazdă. Iar acest lucru include pre-instalarea de bunuri, de echipament, pregătirea infrastructurii, baze, sedii centrale. Ceea ce contează este că, în viitor, se va putea observa o prezență mai vizibilă a NATO în est’, a subliniat Rasmussen.

Întrebat de AFP, un oficial NATO a declarat că Rasmussen ‘nu s-a referit la baze permanente în Europa de Est’ și a folosit termenul de ‘desfășurări’ (de trupe), amintind că măsurile luate de NATO sunt în continuare ‘defensive’.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult