Acasa Top SecretArmata Noua armă a militarilor români. Vezi FOTO

Noua armă a militarilor români. Vezi FOTO

scris de M. BÂTCĂ
67 afisari

Militarii români ar putea fi dotaţi cu o nouă armă de asalt, care să înlocuiască pistoalele mitralieră 7.62 mm sau puştile automate 5.45 mm. Industria românească de apărare, atât de vaduvită în ultimii 20 de ani, demonstrează că are voinţă, are idei şi, dacă ar avea şi finanţare şi sprijin din partea statului, ar putea să aducă şi profit.

Pusca Automata  5.45 mm

Pusca Automata 5.45 mm

Programul realizării noului transportor blindat 8×8 pentru Armata Română este un bun exemplu. Iar, la acesta, se mai adaugă încă unul. Anunţat oarecum timid, la începutul anului, se pare că proiectul de realizare a unei noi arme de asalt, care să intre în dotarea militarilor români, prinde contur şi consistenţă. La sfârşitul lunii ianuarie, senatorul Teodor Meleşcanu, membru al Comisiei de Apărare şi fost ministru al Apărării şi de Externe, anunţa, într-o conferinţă de presă, că, la Cugir, va fi produs un nou tip de pistol-mitralieră, la standarde NATO. Informaţia a trecut, bineînţeles, neobservată de presa din ce în ce mai avidă de gunoaie. Iată însă că, vineri, subiectul a revenit în actualitate, după ce directorul Horea Suciu a declarat într-o conferinţă de presă că fabrica a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional, prin care realizează prototipul unei arme de asalt calibrul 5.56X45 mm cu muniţia aferentă, care să îndeplinească standardele NATO. Suciu a spus că primele prototipuri ale acestui produs militar ar trebui finalizate până la sfârşitul anului 2011, iar noua armă ar putea înlocui actualele AKM-uri aflate în dotarea Armatei Române.

Ziuaveche.ro vă prezintă mai jos fotografia unui model. Cum va arăta, până la urmă, noua armă, rămâne un secret. În orice caz, la prima vedere, modelul din fotografie seamănă cu FAL-ul produs în Belgia.

Noua arma de la Cugir

Noua arma de la Cugir

FAL

FAL -Belgia

Standarde NATO

Horea Suciu, citat de Mediafax, a afirmat că arma este realizată pe scheletul vechiului AKM, dar este îmbunătăţită, având dotări şi caracteristici conform standardelor NATO. Potrivit sursei citate, noua armă de asalt este realizată în totalitate la fabrica de Arme Cugir, ea fiind în prezent în fază de testare, iar testele se realizează atât în laboratoarele fabricii, cât şi la Academia Tehnică Militară. Horea Suciu a spus că, în prezent, Fabrica de Arme din Cugir are contracte în valoare de milioane de dolari care acoperă producţia pentru anii 2011 şi 2012. La rândul său, Radu Roşianu, administratorul special al UM Cugir şi al Fabricii de Arme Cugir, a declarat că producerea unei noi arme de asalt la Cugir ar putea însemna pentru Fabrica de Arme comenzi de câteva zeci de mii de bucăţi pe o perioadă de câţiva ani, dacă se va decide dotarea Armatei Române cu această armă. Fabrica de Arme Cugir s-a format în 2004, prin divizarea Uzinei Mecanice Cugir, societatea preluând o parte din producţia de armament şi fiind o filială a Companiei Naţionale ROMARM SA. Fabrica are, în prezent, 655 de angajaţi şi este specializată pe producţia de armament şi muniţie pentru infanterie.

Proiect anunţat la începutul anului

Arme de asalt Cugir

Arme de asalt produse la Cugir

Două dintre cele mai importante firme din oraşul Cugir, judeţul Alba, ar putea să renască cu ajutorul unor noi contracte. Este vorba de fabrica de armament şi de uzina mecanică din Cugir, ambele aflate în proprietatea statului, transmitea atunci Radio România Actualităţi. Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, membru al Comisiei de Apărare şi fost ministru al Apărării şi de Externe, a anunţat că la Cugir va fi produs un nou tip de pistol-mitralieră, la standarde NATO. Acest pistol va intra în dotarea armatei române, iar un astfel contract ar putea însemna supravieţuirea celor două fabrici. Însă pistolul-mitralieră ar putea fi furnizat şi altor armate din cadrul NATO, în condiţiile în care Romarm, regia autonomă a statului care coordonează industria de armanent, mizează pe exporturi de circa 120 de milioane de euro. Iniţiativa fabricării de pistoale-mitralieră la Cugir este susţinută de reprezentanţii tuturor partidelor din comisiile de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.

Speranţe pentru industria de apărare

O serie de companii din România au mizat pe obţinerea unor contracte cu NATO pentru a trece cu bine prin perioada de criză economică sau pentru a-şi relansa activitatea. Directorii acestor firme spun că piaţa contractelor militare este mai stabilă, iar comenzile sunt mai ferme decât piaţa civilă. Una dintre aceste companii este fabrica Clujana, deţinută de Consiliul Judeţean Cluj. Deocamdată, Clujana a livrat primele loturi de bocanci către unităţi militare din România şi se află în negocieri, potrivit unor surse din cadrul Consiliului de Administraţie al companiei, cu unităţi militare din Germania şi din Franţa. Însă, bocancii militari nu sunt singurul tip de echipament oferit soldaţilor NATO. Cercetătorul ştiinţific Carmen Socaciu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, a obţinut două linii de finanţare din partea NATO, în valoare de 10.000 de euro, pentru a dezvolta o linie de creme de protecţie şi de alte produse cosmetice, capabile să îi ajute pe soldaţii NATO să reziste în condiţiile extreme întâlnite pe teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Deşi au fost create cu ajutorul unei finanţări NATO, produsele cosmetice sunt vândute acum pe piaţa civilă. O altă companie care a mizat pe contracte cu armatele NATO a reuşit să prospere după ce a devenit furnizor important de veste antiglonţ. Astfel, fabrica din Luduş a obţinut un contract cu o companie engleză care furnizează veste antiglonţ pentru armata regală a Marii Britanii, transmite RRA.

Merită menţionat şi faptul că, pe 17 martie, la Uzina Automecanica Moreni, s-a lansat programul naţional „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Cu acest prilej a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

6 comentarii

digital 07-05-2011 - 00:41

hat!ca bibanu la momeala.FAL-ul este cal 7,62mm/arma de baza NATO.
noi inlocuim 7,62mm cu 5,56mm,pusca de asalt pe model AKM,pe care atasezi si o luneta!

unde-i logica de conceptie militara,unu la mana si doi cea de marketing??!!

Analog 07-05-2011 - 15:50

Bre dijitale,

Esti in urma cu vreo cateva decenii.

Cartusul 7.62 a inceput sa fie abandonat si de URSS pe la sfarsitul anilor ’70, dupa ce fusese deja abandonat de NATO de ceva vreme. Pana in 1984 toate unitatile sovietice operative trecusera pe calibrul 5.54. In Romania trecerea la calibrul 5.54 a inceput in 1986. In anii ’90 s-a decis renuntarea la 5.54 si la trecerea pe calibrul NATO 5.56.

Motivul e simplu: ceea ce te ucide nu e greutatea cartusului ci impulsul sau (forta x viteza). Armele calibru 5.56 au reculul mai scazut (deci sunt mai precise) soldatul poate cara mai multa munitie sau munitia pe care o cara e mai usoara, etc, etc. Deci sunt o gramada de avantaje.

Daca tu ai avea dreptate, atunci si azi armatele lumii ar mai folosi inca bila calibru 25 mm de pe vremea lui Napoleon 🙂 …

digital 08-05-2011 - 18:57

eram sigu!!!

analoge dintre doage ia asculta aici!

1.pusca de asalt inseamna ,putere de foc,cadenta mare de tragere si penetrare ridicata a proiectilului.despre aceste caracteristici se poate vorbi la armele cu calibre da 7,62mm.pusculitele tale de 5,56 si mai mici nu prea se incadreaza la ultima cerinta.
2.luneta pe pusca de asalt tip AKM cine dreaq a mai vazut(exceptand PSL care are alta destinatie decat pusca de asalt si care compenseaza prin doua caracteristici suplimentare-lungimea mult marita a tevii si pozitia FF).
se cunoaste ca portanchizatorul este situat pe axul cursei lui cu cel putin un centimetru deasupra axului tevii,lucru care face pe timpul reculului sa modifice de fiecare data pozitia initiala de tragere si implicit celelalte elemente de tragere.
acest inconvenient face inutilizabila folosirea lunetelor pe pustile de asalt de acest tip.

priveste imaginile din articol si fa diferenta intre noul presupus model de AKM si FAL-la FAL portanchizatorul se gaseste incontinuarea axului tevii ceea ce aduce miscarea tevii pe timpul reculului apropiata de zero,justificandu-se cat de cat utilizarea lunetei.
3.calibru mic= precizie mica la distante mari.se justifica luneta doar cu acceptarea conceptuala de la pct2.in plus luneta inseamna grija si intretinere suplimentara atat in baza cat mai alesin actiune!

4.de ce trebuie sa cheltui bani suplimentari pe :
-o noua linie de productie
-atasarea unei lunete de inutilitate garantata
-inlocuirea noului produs in structurile existente
– instruire si perfectionare
……..

Din Ardeal 08-05-2011 - 19:43

Domnilor, felicitari !

digital 09-05-2011 - 13:31

ba tu cu cine vorbesti/!

digital 08-05-2011 - 21:00

agariciule analog,sa-ti mai spun ca esti si botanist la propaganda ieftina americana care pentru a ucide o musca trage vapoare de munitie!!(referitor la *soldatul poate cara mai multa munitie sau…..*

mai bine ai studia profilul soldatului britanic si al conceptiei economiei fortelor,mijloacelor si resurselor din armata Regatului Unit!!!
dar tu dai nainte cu propaganda care te caracterizeaza!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult