Acasa Top SecretArmata Noua runda de negocieri Romania-SUA privind sistemul antiracheta

Noua runda de negocieri Romania-SUA privind sistemul antiracheta

scris de M.A.
3 afisari

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a condus delegaţia română la a patra rundă a negocierilor bilaterale româno-americane pe problematica apărării antirachetă, care s-a desfasurat marti, la Bucureşti. Delegaţia română are o componenţă inter-instituţională.

Delegaţia SUA a fost condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor. Cele două delegaţii au continuat, pe fondul rezultatelor pozitive ale rundelor anterioare, negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă. De asemenea, cei doi şefi de delegaţii au abordat, într-o întrevedere, aspectele de securitate de interes bilateral.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa. Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010. Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de doamna Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie 2010, la Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult