Acasa Top SecretArmata O navă turcă a lovit o mină în apropiere de Sulina

O navă turcă a lovit o mină în apropiere de Sulina

scris de D.S.S.
372 Afisari

Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit joi o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, şi a suferit avarii minore, transmite Reuters. Echipajul este în siguranţă.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina.

„Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09.20 GMT (12.20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele”, a anunțat compania de securitate Ambrey.

„La ora 12.10 (15.10, ora României), nava şi-a reluat navigaţia”, a precizat compania și a adăugat că nu au fost raportate victime.

Acesta este primul incident din ultimele câteva luni în care o navă loveşte o mină marină, notează Reuters. Zona Mării Negre e considerată zonă de risc ridicat de firmele de asigurări, iar minele plutitoare rămân un pericol.

Yoruk Isik, şeful firmei de consultanţă Bosphorus Observer, a confirmat pentru Reuters că nava se numeşte Kafkametler şi a suferit avarii minore la un rezervor de balast, dar echipajul este în siguranţă.

Kafkametler a aruncat ancora în canalul Dunării, în apropiere de terminalul ucrainean Vîlkove, potrivit datelor de joi seara ale site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.

Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să mineze Marea Neagră

Incidentul vine după ce Rusia s-a retras în iulie din acordul susţinut de ONU care permitea Ucrainei să transporte cereale printr-un coridor maritim sigur pe Marea Neagră.

De atunci, Ucraina a înfiinţat propriul „coridor umanitar” temporar pentru navele de marfă. Mai multe vase au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră începând cu luna august navigând în apropierea apelor teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.

Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor pe căile de acces către porturile ucrainene, a avertizat miercuri guvernul britanic, citând informaţii ale serviciilor de spionaj.

Compania Ambrey a precizat joi că incidentul a avut loc în aceeaşi zi în care tocmai îşi informase clienţii cu privire la o probabilă desfăşurare suplimentară de mine marine de către marina rusă, desfăşurate pentru a zădărnici exporturile de cereale ale Ucrainei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS