Acasa Top SecretArmata Obama retrage 33.000 de militari din Afganistan

Obama retrage 33.000 de militari din Afganistan

scris de M.A.
5 afisari

Barack Obama a anunţat miercuri retragerea, până în vara lui 2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan, respectiv 33.000 de militari, decizie pe care a justificat-o prin înfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea ţării.

militari americani

În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea în acest an a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţi în prezent la faţa locului, transmite Mediafax. „Suntem la începutul – nu la sfârşitul – eforturilor noastre de încheiere a războiului”, a declarat Obama la aproape două luni de la eliminarea, în Pakistan, a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, care s-ar fi servit de Afganistan pentru a pregăti atentatele din 11 septembrie.

Documentele recuperate din vila în care a fost ucis ben Laden arată că Al-Qaida „suferă enorm” şi este „incapabilă să înlocuiască în mod eficient” liderii de rang înalt al reţelei eliminaţi, a afirmat Obama, potrivit căruia „peste jumătate dintre liderii săi au fost ucişi. Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decât preconizaseră comandanţii militari, dar în urma căreia peste 65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan în apropiere alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2012, la care este candidat.

Secretarul Apărării, Robert Gates, susţinător al unei retrageri modeste, a afirmat miercuri că Obama oferă „destule mijloace, timp” şi supleţe pentru a reuşi şi a nu pune în pericol progresele realizate de un an şi jumătate.

Efectivele care vor părăsi Afganistanul în vara lui 2012, corespund celor trimise de Obama în ţară, în decembrie 2009. Aceste consolidări şi-ar fi îndeplinit misiunea de a reduce elanul talibanilor şi de a împiedica Al-Qaida să se implanteze din nou, a apreciat preşedintele american.

Summitul NATO de la Lisabona de la sfârşitul lui 2010 a aprobat principiul unui transfer de responsabilitate în materie de securitate către forţele afgane în 2014. Dar capacitatea lor de a prelua conducerea de la forţele internaţionale rămâne problematică, iar Guvernul afgan este criticat pentru slăbiciunea şi corupţia sa.

4 comentarii

spartacus 23-06-2011 - 17:15

Daomnule , nu e nici o diferenta intre propaganda de stanga si cea de dreapta. Mananci bataie, sau bati, pentru propagandisti tot victorie se numeste. Deci din cate inteleg eu, americanii satui de atatea victorii in Afganistan, se hotarasc sa se retraga. Bineinteles asta nu are nici o legatura cu sutele de militari americani morti si miile de civili ucisi degeaba , nici cu avertismentele presedintleui afgan nici cu criticile tot mai dese la adresa actiunilor militare americane din zona. Pur si simplu, trupele americane au invins si se intorc acasa cu satisfactia datoriei implinite. Ca si din Viet -Nam , ca si din Coreea. Si vor fi primiti cu flori si urale. Se mai face un cimitir al veteranilor, apoi se mai gaseste un bau bau si pleaca iarasi . Urmeaza Iranul.

urbos 23-06-2011 - 18:26

Asta dupa matale e propaganda ” de dreapta”? Esti destept nevoie mare.
De ce e de „de dreapta”, ca are legatura cu americanasii? Asta e din putul gandirii.

Si nu mai urmeaza nici un Iran.

spartacus 23-06-2011 - 20:58

De ce e de dreapta ? Logic, pentru ca nu e de stanga . Eu ma asteptam sa intrebi de ce e propaganda. Dar ai pierdut startul. Asa ca stai jos . E cald, sa nu iti dea sangele pe nas.

urbos 23-06-2011 - 21:22

Propaganda e, de ce te-as fi intrebat de ce e? In rest, pentru stiinta matale aia grea si cu poticniri, afla ca propaganda e una singura, nu de dreapta, nu de stanga. Propaganda e propaganda.
Ar fi mai corect sa recunosti ca esti un socialist prapadit.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult