Acasa Top SecretArmata Obama, vizita surpriză in Afganistan, la un an de la moartea lui ben Laden (VIDEO)

Obama, vizita surpriză in Afganistan, la un an de la moartea lui ben Laden (VIDEO)

scris de D.S.S.
10 afisari

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit marţi într-o vizită-surpriza în Afganistan pentru a semna un acord cu omologul său Hamid Karzai, la un an de la eliminarea lui Osama Ben Laden, a cărui primire de către talibani a justificat invazia din 2001, informează AFP şi AP.

Obama în vizită-surpriză la Kabul la un an de la moartea lui Ben Laden

Preşedintele american, care a plecat în secret de la Washington în noaptea de luni spre marţi, a aterizat la baza militară aeriană de la Bagram, la 50 km de Kabul. El s-a dus apoi cu elicopterul la palatul prezidenţial din Kabul, la scurt timp după 23.00 ora locală. Cei doi preşedinţi ar urma să semneze un acord de parteneriat strategic destinat să determine relaţiile dintre Kabul şi Washington după 2014. Niciun detaliu nu a fost dezvăluit despre conţinutul acestui acord finalizat în aprilie şi care ar trebui ratificat de parlamentele ambelor tari.
Kabulul a obţinut satisfacţie în legătură cu două condiţii pe care le-a pus pentru a semna acordul – transferul controlului către autorităţile afgane al închisorii de la Bagram şi oprirea raidurilor nocturne ale forţelor internaţionale împotriva insurgenţilor talibani.
Aceasta este doar a treia vizită a lui Obama în Afganistan după ce a ajuns la putere în ianuarie 2009: în timpul precedentei din decembrie 2010, el nu a rămas decât patru ore la Bagram în compania soldaţilor americani şi nu s-a întâlnit cu Karzai.
Pentru aproape şapte ore, Obama se va afla pe teren în Afganistan, unde Statele Unite s-au implicat în război după atentatele de la 11 septembrie 2001, în urmă cu mai bine de un deceniu. Această vizită are o semnificaţie simbolică majoră pentru preşedintele SUA în calitate de comandant suprem. Şi îi permite să prezinte ceea ce Casa Albă consideră a fi rodul efortului de război reorientat al lui Obama: uciderea acum un an a creierului de la 9/11, Osama Ben Laden.
Statele Unite au desfăşurat 87.000 de militari în Afganistan, de departe cel mai mare contingent al forţei NATO -ISAF, care cuprinde în total 130.000 de soldaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult