Acasa Top SecretArmata OIAC: Cȃnd vor ȋncepe operațiunile de distrugere a armelor chimice siriene

OIAC: Cȃnd vor ȋncepe operațiunile de distrugere a armelor chimice siriene

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Directorul Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, a declarat că speră ca operaţiunile de distrugere a arsenalului chimic sirian să înceapă înainte de sfârşitului lunii ianuarie.

OIAC: Cȃnd vor ȋncepe operațiunile de distrugere a armelor chimice siriene (foto:pressfortruth.com)

„Sperăm că până la sfârşitul lui ianuarie distrugerea să poată începe la bordul navei americane” special amenajată pentru acest scop, a declarat Ahmet Uzumcu în cursul unui interviu la Oslo cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru pace atribuit anul acesta organizaţiei sale. Conform planului OIAC, agenţii cei mai periculoşi ai arsenalului chimic sirian urmează să fie transportaţi din Siria înainte de 31 decembrie pentru ca apoi să fie neutralizaţi prin hidroliză la bordul unei nave a US Navy, unde în prezent echipamentele adecvate sunt în curs de montare.

Din cauza luptelor violente din Siria, care complică transportarea armelor chimice către portul Latakia, acest termen ar putea fi uşor depăşit, fără ca obiectivul distrugerii complete a arsenalului chimic sirian înainte de sfârşitul lunii iunie să fie afectat, a declarat Uzumcu. „Multe lucruri depind de situaţia securităţii la faţa locului iar din păcate, condiţiile de securitate s-au deteriorat în ultimele săptămâni”, a explicat acesta, potrivit mediafax.

„Sperăm că situaţia ne va permite să încheiem operaţiunea la timp. Ar putea exista unele întârzieri însă acestea nu ne îngrijorează. Pentru mine cel mai important este ca această operaţiune să aibă loc în cel mai sigur mod cu putinţă”, a adăugat el. Uzumcu a declarat de asemenea că speră ca distrugerea altor agenţi chimici încadraţi în categoria 2, mai puţin periculoşi, să înceapă „în luna februarie” sub administrarea companiilor comerciale private. Patruzeci şi două de societăţi şi-au manifestat interesul pentru acest proiect, a precizat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult