Acasa Top SecretArmata ONU pregătește distrugerea ultimelor instalații siriene de producere a armelor chimice

ONU pregătește distrugerea ultimelor instalații siriene de producere a armelor chimice

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

ONU a anunțat că lucrările pentru distrugerea ultimelor instalații siriene de producere a armelor chimice vor demara în această lună și urmează să se încheie anul viitor.

ONU pregătește distrugerea ultimelor instalații siriene de producere a armelor chimice (foto:cbsnews.com)

ONU pregătește distrugerea ultimelor instalații siriene de producere a armelor chimice (foto:cbsnews.com)

Ambasadorul australian Gary Quinlan a declarat că diplomata olandeză Sigrid Kaag, la conducerea misiunii ONU însărcinate cu eliminarea arsenalului chimic al Siriei, le-a făcut cunoscut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate că vor fi demolate 13 unități de producție. „Pregătirile pentru a demara distrugerea a 12 unități de producție restante — șapte hangare și cinci tuneluri subterane — vor începe în cursul acestei luni și vor fi încheiate până în vara lui 2015”, a menționat Gary Quinlan jurnaliștilor la încheierea reuniunii. În plus, o altă unitate de producție a ricinei va fi, de asemenea, distrusă, a precizat diplomatul australian a cărui țară prezidează Consiliul luna aceasta.

Regimul sirian a acceptat să își desființeze arsenalul chimic după un atac în august 2013 cu gaz sarin la periferia Damascului, denunțat de o mare parte a comunității internaționale, potrivit Agerpres. Ambasadorul sirian la ONU, Bachar Jaafari, a declarat în fața ziariștilor că distrugerea va începe „în această lună, în această săptămână”. Astfel, Siria a evacuat în total 1.300 de tone de agenți chimici. Transferul acestor arme și distrugerea lor sunt o urmare a aderării Siriei, în octombrie 2013, la Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice (CWC) în cadrul unui acord ruso-american. Acest acord a permis să se evite o intervenție militară americană după ce Damascul a fost acuzat că a utilizat gaz sarin într-un atac soldat cu moartea a 1.400 de persoane anul trecut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult