Acasa Top SecretArmata ONU vrea să menţină pacea cu ajutorul dronelor

ONU vrea să menţină pacea cu ajutorul dronelor

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) intenţionează să folosească avioane fără pilot în misiunile sale de menţinere a păcii din Africa Centrală şi de Vest.

ONU vrea să menţină pacea cu ajutorul dronelor (foto: morallowground.com)

Departamentul ONU pentru Menţinerea Păcii a anunţat Congo, Rwanda şi Uganda că intenţionează să mobilizeze cel puţin trei avioane fără pilot de supraveghere, neechipate cu armament, în estul Congo. Acest mod de integrarea sistemelor de supraveghere aeriană fără pilot în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii a fost însă întâmpinat cu rezistenţă din partea guvernelor, în special a celor din ţările în curs de dezvoltare, care se tem că dronele vor deschide calea unui nou front de strâgere de informaţii dominat de puterile occidentale şi care ar putea înlocui unităţile de africani şi asiatici care sunt în prezent ochii şi urechile Naţiunilor Unite pe teren în misiunile de menţinere a păcii.

Oficialii ONU au încercat însă să tempereze suspiciunile, afirmând că nu există nicio intenţie de a echipa aceste avioane cu armament sau de a spiona ţările care nu au consimţit folosirea lor. Un oficial a declarat că „Vor fi doar camere de luat vederi zburătoare”, care vor patrula zona în scopul de a evita incidente precum recenta ambuscadă din Darfour, care s-a soldat cu uciderea a 4 „căşti albastre” ale ONU.

Avioanele fără pilot ale ONU vor avea o rază de acţiune de aproximativ 240 de kilometri şi o autonomie de zbor de 12 ore. Potrivit mediafax, ele vor fi echipate cu tehnologie infraroşu care poate depista trupele ascunse în pădure sau care operează noaptea, permiţându-le să urmărească mişcările miliţiilor înarmate, să asiste patrulele care se îndreaptă spre teritoriile ostile şi să documenteze atrocităţile.

Naţiunile Unite, care au peste 100.000 de căşti albastre care operează în cadrul a 15 misiuni de menţinere a păcii, văd aceste avioane fără pilot drept o alternativă low-cost pentru elicopterele de supraveghere, destul de scumpe. Folosirea tot mai intensă a avioanelor fără pilot de către Statele Unite în Pakistan şi Yemen pentru a identifica şi ucide suspecţi de terorism a amplificat îngrijorarea privind utilizarea lor în cadrul misiunilor multilaterale de menţinere a păcii.

2 comentarii

Huhu Ciu 09-01-2013 - 14:22

Ar trebui sa aiba niste drone cu bice si pungi de apa, ca sa nu fie totusi mortale, ca de, sunt ONU.
De scoli, nu mai zic, sa poata dirigintele sa te vada pe geam daca iti faci lectiile.

Cercul 09-01-2013 - 18:11

Vorbind de drone, ce naiba ca primit in dotare armata avioane, ca nu le-au gandit ei, ci civilii(in Romania Vlaicu).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult