Acasa Top SecretArmata Operaţiunea Anakonda

Operaţiunea Anakonda

scris de D.S.S.
42 afisari

Două mii de paraşutişti polonezi, americani şi britanici au sărit marţi deasupra nordului Poloniei, lansând cele mai mari manevre organizate în Europa de Est după căderea comunismului pentru a arăta forţa flancului estic al NATO în faţa Rusiei, relatează AFP.
ANAKONDA -16Generali americani veniţi să asiste la exerciţiul Anakonda au subliniat că nu au fost necesare decât 24 de ore pentru ca peste 500 de paraşutişti din Divizia a 82-a aeropurtată să ajungă în Polonia de la cea mai mare bază militară din lume, Fort Bragg, situată în statul Carolina de Nord (SUA).
‘Aceasta arată riposta strategică’ pe care o dăm situaţiei globale, a declarat generalul Richard D.Clarke, care comandă această unitate, în timp ce paraşutiştii americani coborau împreună cu tunuri şi vehicule sub imense paraşute.
Exerciţiul se desfăşoară cu o lună înaintea unui summit al NATO la Varşovia între 8-9 iulie pentru a consacra întărirea prezenţei sale în Europa de Est.
Scenariul acestui exerciţiu de 10 zile prevede apărarea ‘Uniunii Albaştrilor’ în faţa unui agresor imaginar numit ‘Uniunea Roşiilor’ care ar avea drept ţintă Ţările baltice şi nordul Poloniei.
El exprimă o situaţie de ‘război hibrid‘, cu referinţă la operaţiunile atribuite Rusiei în Crimeea şi în estul Ucrainei, efectuate de combatanţi fără însemne.
Această confruntare a antrenat cea mai gravă criză între Rusia şi Occident după destrămarea URSS şi alarmează foarte tare ţările baltice şi Polonia.
‘Scopul exerciţiului este să verifice capacitatea ţărilor Alianţei să-şi apere flancul estic’, declarase luni ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz.
În total, 31.000 de soldaţi din 24 de ţări participă la el, între care 19 ţări ale NATO şi ţări asociate Alianţei în cadrul Parteneriatului pentru Pace, ca Ucraina.
Polonia va desfăşura 12.000 de soldaţi, SUA – 14.000 şi Marea Britanie – 1.000.

Un detaşament format din peste 250 militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, cu aproximativ 40 de mijloace tehnice, participă, în perioada 7-17 iunie, la exerciţiul multinaţional ANAKONDA-16, ce se va desfăşura în facilităţi de instruire ale Armatei Poloniei.


Aceste manevre – care mai implică 3.000 de vehicule, 106 avioane şi 12 nave – nu sunt totuşi cele mai importante în istoria NATO, notează AFP.
Anul trecut, exerciţiul Trident Juncture mobilizase în Spania, Italia şi Portugalia 36.000 de oameni, 60 de nave şi 200 de avioane, în timp ce în 2002, 40.000 de soldaţi au participat la exerciţiul Strong Resolve în Europa Occidentală.
În faţa acestei situaţii, Rusia afişează mult calm, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mulţumindu-se să estimeze marţi că aceste exerciţii ‘nu contribuie la favorizarea atmosferei de încredere şi de securitate’ în Europa.
‘Există întotdeauna în prezent, din nefericire, un deficit de încredere mutuală’ între Alianţă şi Rusia, a adăugat el, precizând că dialogul continuă totuşi la nivelul ambasadorilor.
‘Nu există motive pentru nervozitate’, a comentat generalul Ben Hodges, unul dintre comandanţii militari americani în Europa, insistând asupra caracterului ‘defensiv’ al manevrelor.
Consolidarea flancului estic al NATO, schimbarea cea mai importantă de la sfârşitul Războiului rece, urmează a fi ratificată la summit-ul de la Varşovia.
Ea se va traduce în special prin desfăşurarea unor unităţi – prin rotaţie la fiecare 9 luni -formând în total o brigadă blindată în Ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria.
Rusia nu agreează întărirea NATO în fostele ţări satelite ale URSS unde, în 1997, Alianţa promisese să nu instaleze baze permanente. Dar pentru Europa de Est, în special pentru Polonia, această promisiune este caducă după anexarea Crimeii de către Rusia.
Unii analişti occidentali se îndoiesc totuşi de efectul descurajant al prezenţei unor trupe care se rotesc frecvent şi al recurgerii la o forţă de reacţie foarte rapidă, organizată de NATO în urma conflictului în Ucraina.
Potrivit analistei Judy Dempsey de la Carnegie Europe, exerciţiul în curs pare ‘mic în raport cu ceea ce face Rusia’, cu manevrele sale ‘sofisticate, mari, intimidante’, în special în enclava Kaliningrad, situată între două ţări membre ale NATO, Polonia şi Lituania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult