Acasa Top SecretArmata Pacifism sau inconştienţă? Toată lumea se înarmează, mai puţin UE

Pacifism sau inconştienţă? Toată lumea se înarmează, mai puţin UE

scris de M.A.
24 afisari

Pacifism sau inconştienţă? Toată lumea se înarmează, mai puţin UE. Rusia se reînarmează rapid. China şi-ar putea dubla bugetul militar până în 2015. SUA intenţionează să rămână principala putere militară a planetei.

inarmareUn singur continent se dezarmează, ca şi cum ar fi alungat războiul dincolo de orizontul său: Europa, scrie Le Monde, preluat de Rador. La câteva zile de la alegerile prezidenţiale din 4 martie, pe care Vladimir Putin nu concepe să le piardă, acesta a anunţat cel mai vast program militar rus de după sfârşitul Războiului Rece. Una din priorităţile sale va fi modernizarea şi transformarea completă a aparatului militar al ţării, scrie Putin în cotidianul Rossiyskaya Gazeta. Inamicul principal este identificat: Occidentul.

Cea mai mare ameninţare la adresa Rusiei, cea care ar putea face ca arsenalul său de rachete să-şi piardă relevanţa, este scutul american antirachetă, continuă primul ministru. Acest sistem de apărare împotriva rachetelor, la care Moscova a fost invitată de Washington să participe, ar trebui să apere Europa. Însă Vladimir Putin nu îl vede aşa. „Trebui să răspundem eforturilor SUA şi NATO în domeniul apărării antirachetă„, insistă Putin. Nici vorbă de a accepta oferta de colaborare a SUA: „Nu putem fi prea patrioţi în această privinţă”, spune fostul preşedinte; răspunsul Rusiei va fi „să determine eşecul proiectului american, inclusiv al componentei sale europene”.

Al doilea efort militar important la nivel planetar este cel al Chinei. Până în 2015, bugetul militar al acestei ţări ar trebui să se dubleze, după cum au estimat în această săptămână experţii de la Jane’s Defence. Acest buget va atinge în acel moment 238 miliarde de dolari (180 miliarde de euro), ceea ce va însemna ca, timp de 20 de ani, cheltuielile militare ale Chinei vor fi crescut cu ritmuri de două cifre. Cine este duşmanul? Şi de data asta, SUA. Însă analiştii care se ocupă de politica de apărare a Chinei afirmă că Beijingul nu are nicio intenţie de a egala puterea militară americană. Primul obiectiv strategic al Chinei este să-şi protejeze zonele maritime şi cei 1800 de km de coastă – de la Marea Galbenă în nord, la Marea Chinei de Sud.

10 comentarii

urbos 24-02-2012 - 13:06

Europa e sursa civilizatiei, cine are Europa are toata lumea. Europa este si trebuie sa ramana a europenilor, iar daca ceilalti sint bine inarmati, putem sta linistiti, ca isi vor da ei in cap unii altora, fiecare dintre ei aparand Europa, ca sa n-o ia ceilalti. Nu stiu insa daca se gandeste atat de departe…
In orice caz Europa nu are nevoie de mai mult decat de o forta de descurajare, pentru ca adevarata putere este influenta.
Forta e ultima ratiune a incompetentei.

Boss 24-02-2012 - 17:10

Zise sobru si trase apa la buda

प्रिंस Parpanghel Carpathians 24-02-2012 - 17:22

Care apa, ca sobolan’u sta doar in canale si haizlee!

ANDREI 25-02-2012 - 20:53

„Marea”Europa ,nu mai avea munitie in razboiuul cu Gadafi…sa zica mersii si multumesc USA pt ajutorul primit in trecut, in prezent si mai ales cel din viitor.!

UE fara USA e ZERO, pe plan mondial.

Insasi constitutia UE la capitolul aparare e varza .

remi 24-02-2012 - 13:57

Cred ca esti bolnav…de gripa.Cum adica forta este ultima ratiune?!?!Cred ca ai vrut sa tastezi actiune….Oricum,parerea mea e ca america nu e bolnava,si ca stie ea de ce se inarmeaza….Ca sa poti avea influenta trb.sa ai cu ce…Daca nu ai armata si nici putere economica,nici titei,nici….cu ce influentezi?UE ar trebui sa se adapteze la vremurile de azi si sa nu-i mai lase pe americani sa le apere cu rul…Sa cinte ei si sa danseze altii.Se pot alia cu sua dar in relatie de egalitate nu de supusi…

urbos 24-02-2012 - 14:55

E un citat din „Imperiul si Fundatia” a lui Asimov, ratiune avand intelesul de sens, justificare, explicatie… Am zis ca daca dau un citat in locul unei formulari proprii, scap de comentariile tampitilor, dar vad ca nu.
America se inarmeaza pentru ca n-are alta solutie, daca de altceva nu e in stare, da cu bata, ce mare filozofie?
Dupa capatana ta, a avea cu ce inseamna bata. Si de unde dracu o scoti p-asta ca Europa n-ar avea putere economica? Dar in primul rand, Europa este promotor de civilizatie. Creierul e cel mai important. Tu nu stii d-astea.
Iar japitele americane nu apara Europa de NIMENI, caci nu e nici un pericol. O tot freaca cu dusmani inventati, doar doar pun europenii botu. Si in afara de scursuri sau cozi de topor prin Europa de Est, nu mai reusesc sa pacaleasca pe nimeni.

ValVerde cal Viteaz 24-02-2012 - 15:32

Cartofior, cind dai citate, pune ghilimele. Altfel te suspecteaza cititorii ca vrei sa furi vorbele de duh ale altora..Ai face tu asa ceva?

In cazul asta, mai bine ca nu ai pus ghilimele pentru ca ai facut praf citatul. Nu stiu cine ti l-a tradus, dar poti sa-i spui ca nu a nimerit-o.

„Violence is the last refuge of the incompetent”- Isaac Asimov

Violenta este ultima scapare (refugiu, adapost, in sens mai larg, optiune) a incompetentului.

Nimic de a face cu „justificare, explicatie, sens”

Noteaza te rog ca violenta de limbaj se califica si citatul respectiv se adreseaza inclusiv celor ca tine. L-ai ales cam prost pentru ca te demasca ca incompetent. (nici o surpriza din directia asta)

ValVerde cel Viteaz 24-02-2012 - 15:46

Cartofior, cind dai citate pune-le intre ghilimele altfel te suspecteaza cititorul ca vrei sa furi vorbele de duh ale altora. Ai face tu asa ceva ?

In cazul de fata, mai bine ca nu ai pus ghilimele pentru ca ai facut praf citatul. Spune-i celui care ti l-a tradus ca nu a nimerit-o.

„Violence is the last refuge of the incompetent” – Asimov

Violenta este ultima scapare (refugiu, adapost sau in sens mai larg optiune) a incompetentului.
Nimic de a face cu „sens, justificare, explicatie”

Noteaza te rog ca violenta de limbaj se califica. Ai ales prost citatul. Te demasca ca incompetent. (dar nimic nou aici)

TOM Cc 24-02-2012 - 18:47

dar de ce credeti ca s-a inventat criza 1 si criza 2 ?? criza 3 o sa fie cu cafteala generala

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult