Acasa Top SecretArmata Parlamentul da cu F-16 de pamant

Parlamentul da cu F-16 de pamant

scris de Ziua Veche
4 afisari

Conducerea Parlamentului considera necesara prezentarea, in plen reunit, a unei strategii de securitate nationala, dar si a uneia privind achizitiile si inzestrarea militara, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana.Facem un apel catre presedintele României, Traian Basescu, de a se prezenta in fata Parlamentului, conform Constitutiei, la sase luni dupa preluarea mandatului, cu o strategie de securitate nationala pentru ca este obligatia domniei sale, dar si a Parlamentului sa aprobe o astfel de strategie. Am solicitat si Guvernului sa se prezinte in fata Parlamentului cu strategie a achizitii si inzestrare militara pe termen multianual pentru a putea vedea astfel si care este alocarea de resurs’, a afirmat Geoana.
In acest context, Mircea Geoana a precizat ca Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au luat act de un Memorandum al Guvernului privind Programul ‘Avion multirol al Fortelor Aeriene‘, a carei prima etapa vizeaza achizitionarea a 24 de avioane F-16 aflate in uz.
El a tinut sa precizeze ca Parlamentul nu poate “dezbate si decide” asupra acestui subiect, asa cum se solicita in textul Memorandumului, fiindca “niciodata in istoria Parlamentului, senatorii si deputatii nu au decis cu privire la vreun Memorandum al Executivului”. Geoana a explicat ca, cel mult, Parlamentul poate formula, la nivelul celor doua comisii pentru aparare din Camera Deputatilor si Senat, “un punct de vedere sau un aviz”, care ar avea insa un rol consultativ.
“In acest Memorandum se solicita Parlamentului o dezbatere si o decizie cu privire la achizitionarea avioanelor F-16. Nu este de caderea Parlamentului României sa aprobam un memorandum al Executivului. (…) Am decis ca cele doua comisii parlamentare pentru aparare sa discute cu privire la acest subiect”, a spus presedintele Senatului.

 

In comisiile parlamentare de aparare au avut loc mai multe discutii pe tema achizitiei avionului multirol. La comisii au fost prezenti si producatorii avioanelor Gripen si Eurofighter, concluziile fiind ca ofertele producatorilor europeni prezinta avantaje nete fata de oferta americanilor cu F 16 la mana a doua.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult