Acasa Top SecretArmata Patru militari români au fost răniţi în Afganistan

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan

scris de D.S.S.
11 afisari

Patru militari români au fost răniţi, duminică dimineaţa, în Afganistan, după ce autovehiculul blindat tip MRAP în care se aflau pe autostrada A1 din provincia Zabul a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. Potrivit unui comunicat primit din partea MapN, “duminică, 1 mai, în jurul orei 05.30, un autovehicul blindat, tip MRAP, aflat în misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan

Deşi cantitatea de explozibil utilizată în atac a fost foarte mare, fapt care a dus la răsturnarea vehiculul tip MRAP, gradul ridicat de  protecţie  asigurat de blindajul maşinilor de luptă folosite de forţele NATO în Afganistan a dus la salvarea vieţilor militarilor români. În urma deflagraţiei, care a provocat răsturnarea vehiculului MRAP, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni în zona spatelui şi la muşchii piciorului stâng, plutonierul major Marius Apostol are glezna piciorului stâng fracturată şi caporalul Daniel Riza a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul stâng, starea lor fiind stabilă. Al patrulea militar aflat în vehicul, caporalul Nicolae Barbu, care a acuzat doar lovituri superficiale, şi-a reluat activitatea în Baza Lagman. Locotenentul Olteanu, plutonierul major Apostol şi caporalul Riza au fost evacuaţi către Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi conducerea armatei urmăresc cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi.”

Primele vehiculele blindate MRAP au intrat în doatarea militarilor romîni în toamna anului 2010

Primele vehiculele blindate MRAP au intrat în doatarea militarilor romîni în toamna anului 2010

Primele vehiculele blindate MRAP au intrat în doatarea militarilor români în toamna anului 2010. Forţele militare româneşti din teatrul de operaţii din Afganistan au început implementarea programului de utilizare a vehiculelor blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP), concomitent cu instruirea mecanicilor conductori români. Primele opt vehicule MRAP au intrat în dotarea Batalioanelor 811 Manevră “Dragonii Transilvani” şi 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor” dislocate în Provincia Zabul.

Mijloacele blindate fac parte dintr-un lot de 60 de vehicule MRAP oferite de Statele Unite ale Americii pentru utilizare de către trupele româneşti dislocate în Afganistan, în baza unei solicitări adresată secretarului de stat american al apărării, Robert Gates, de către ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea. Vehiculele MRAP, echipate complet cu tehnica necesară îndeplinirii misiuni, oferă o mobilitate şi o viteză superioară de deplasare şi posibilitatea angajării luptei pentru o perioadă mai lungă de timp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult