Acasa Top SecretArmata Update: Pensiile militarilor ar putea sa scada cu pana la 69% (Document)

Update: Pensiile militarilor ar putea sa scada cu pana la 69% (Document)

scris de Ziua Veche
3 afisari

.

Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda intre 19 si 69% din pensiile actuale, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, se arata intr-un document al Ministerului Apararii, citat de NewsIn, transmite Realitatea Tv. „La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi”, se arata in documentul MApN.

 

 

 

„Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislati”, se mai arata in document.

————

UPDATE: Gabriel Oprea nu va sustine niciodata diminuarea pensiilor militare

 

Potrivit angajamentului asumat, ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, „face toate demersurile la nivel parlamentar pentru identificarea modalitatilor legale, cu sprijinul membrilor comisiilor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, respectiv, munca si protectie sociala din Camera Deputatilor si Senat, in vederea mentinerii drepturilor financiare ale pensionarilor militari si dupa adoptarea noii legi a pensiilor”, se precizeaza intr-un comunicat al MApN.

„Ministrul apararii nationale nu va sustine niciodata diminuarea pensiilor militare. Intre documentele tehnice care sustin pozitia ministrului apararii nationale se numara si o serie de simulari, calcule si analize privind forma actuala a proiectului legii unitare a pensiilor”, mai sustine comunicatul Institutiei.

Vezi aici declaratia ministrului Muncii, Mihai Seitan

—–

Potrivit Gazeta de Nord-Vest, in data de 22 februarie 2010, senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, a adresat o interpelare ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, avand ca obiect problema pensiilor militare. Prin aceasta interpelare, senatorul Marian solicita, in principal, sa i se comunice care este pozitia oficiala a Ministerului Apararii Nationale si a Marelui Stat Major General in problema pensiilor militare, iar, in subsidiar, cerea sa i se comunice care este numarul militarilor pensionari ce vor fi afectati de proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice si ce suma se economiseste la bugetul national prin reducerea pensiilor militarilor. Pe 22 martie 2010, ministrul Apararii Nationale i-a comunicat urmatorul raspuns senatorului Valer Marian:

“Problematica pensiilor militare a fost si este in continuare in atentia Ministerului Apararii Nationale.
Prin dobandirea calitatii de stat membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat, de la data de 1 ianuarie 2007, obligatia de a transpune acquis-ul comunitar, inclusiv in ceea ce priveste sistemul pensiilor militare de stat.
Ca urmare a consultarilor bilaterale, desfasurate intre expertii Comisiei Europene si reprezentantii institutiilor romane care se incadreaza in sistemele de pensii ocupationale, a rezultat caracterul imperativ al modificarii legislatiei incidente. Astfel, a fost emisa Ordonanta de urgenta nr. 77/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, aprobata prin Legea nr. 14/2008.
In majoritatea statelor membre NATO si UE, cat si in alte state, principiile si metodologia privind stabilirea pensiilor militare prezinta particularitati distincte fata de cel al pensiilor din sistemul public, fiind reglementate prin legi separate sau printr-un capitol independent, cuprins formal intr-o singura lege impreuna cu pensiile civile.
Baza de calcul a pensiilor militare se stabileste in functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate sau media soldelor pe ultimele trei, sase sau douasprezece luni, la care se aplica un procent cuprins intre 60 – 100%.
O analiza a abordarii generale privitoare la pensii, in cadrul altor state membre NATO, conduce la urmatoarele concluzii:
– unele state au in vedere ca personalul militar sa beneficieze de drepturi de pensie intr-un procentaj din ultimul venit salarial brut. Este cazul Cehiei, Danemarcei, Italiei, Norvegiei sau Olandei;
– o alta situatie o reprezinta aceea in care personalul militar beneficiaza de pensie intr-un procentaj raportat la ultimele sase salarii brute sau la cel mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit in ultimii trei ani (cazul Frantei, respectiv al Marii Britanii).
Conform reglementarilor comunitare, criteriile decisive pentru incadrarea unui sistem de securitate sociala ca sistem ocupational, sunt indeplinite in totalitate de actuala lege a pensiilor militare de stat din Romania, astfel:
– legea se refera la o categorie distincta de lucratori, cadrele militare, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
– acordarea pensiei este direct legata de durata serviciului militar;
– pensia este calculata prin raportare la ultimul salariu al lucratorului (ultima zi de solda a cadrului militar).
Cu ocazia dezbaterii proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, la solicitarea comisiilor parlamentare de specialitate, Ministerul Apararii Nationale va pune la dispozitia acestora informatiile si datele necesare.
De asemenea, reprezentantii sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, organizeaza consultari interministeriale si intalniri cu asociatiile militarilor in rezerva si retragere.
Cu privire la numarul militarilor pensionari care vor fi afectati de prevederile proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice, va comunicam urmatoarele:
La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii.
In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi.
Referitor la suma ce poate fi economisita prin aplicarea noilor prevederi, aceasta nu poate fi determinata, intrucat nu exista o baza de date privind drepturile banesti platite militarilor, acestia neavand carnet de munca.
Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioada de timp de peste 15 – 20 ani, pentru consultarea statelor de plata aflate in arhivele militare din teritoriu.
Prin aplicarea dispozitiilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice la cadrele militare, s-ar crea un efort suplimentar substantial asupra bugetului de stat, atat pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat (aproximativ 300.543.000 lei/an numai pentru Ministerul Apararii Nationale), cat si pentru implementarea noului sistem (cresterea numarului de personal, cercetarea arhivelor etc.)”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult