Acasa Top SecretArmata Pentagonul a lansat strategia războiului cibernetic!

Pentagonul a lansat strategia războiului cibernetic!

scris de Ion Petrescu
20 afisari

Ce face Pentagonul, după instalarea acolo a lui Leon Panetta? Ce a făcut şi până acuma. Ştie – spre deosebire de structuri similare, din unele state aliate, inclusiv România -, să îşi promoveze inteligent priorităţile, în formule diverse, cu oameni care pot să fie coerenţi, în faţa camerelor de luat vederi, şi convingători, cu contribuabilii care le privesc evoluţia pe micul ecran.

Exerciţiu de contracarare a unui atac electronic venit din afara SUA la Comandamentul Cibernetic

De pildă, în seara zilei de 14 iulie a.c., secretarul adjunct al apărării, William J. Lynn III, a abordat chestiunea ameninţărilor cibernetice, la postul de televiziune Public Broadcasting Service/PBS, în cadrul emisiunii „Newshour”/”Noutăţile orei”.

El este al 30-lea american care ocupă acest post şi are o impresionantă evoluţie în structurile civile ale apărării. Din 1993 până în 1997 a fost director al Programului de Analiză şi Evaluare, în cadrul oficiului secretarului apărării. Ulterior, până în 2001, a fost subsecretar de stat la apărare.

 

În cadrul emisiunii menţionate, el şi-a informat conaţionalii că ameninţarea cibernetică, cu care Statele Unite se confruntă, creşte îngrijorător şi că această nouă cale de atac asupra SUA este accesibilă unei game diversificate de inamici. William J. Lynn III a susţinut că acum se poate observa exploatarea acestui areal prin furt de secrete, comerciale şi militare.

Secretarul adjunct al apărării William J. Lynn a abordat chestiunea ameninţărilor cibernetice

El a mai declarat, jurnalistului Ray Suarez, realizatorul emisiunii, că la Pentagon se ştie că există instrumente pentru a distruge anumite lucruri, a nimici proprietăţi fizice şi informaţii importante, chiar cu preţul pierderii unor vieţi omeneşti. 

În prezent, asemenea tehnici şi procedee de acţiune sunt deţinute de o serie întreagă de state importante de pe mapamond, dar pericolul principal este că acestea vor ajunge şi la îndemâna unor regimuri considerate „paria”, de către guvernele ţărilor democratice, iar ulterior în mâinile grupurilor teroriste.

Departamentul Apărării/DoD acţionează atât pentru a apăra propriile reţele electronice, cât şi pentru a sprijini misiunile Departamentului pentru Securitate Internă, care are menirea să protejeze sistemele vitale pentru securitatea naţională americană.

Oficialii Pentagonului au lansat – anterior interviului menţionat – prima strategie a Departamentului Apărării care are drept scop contracararea ameninţării cibernetice. Acest document strategic indică şi gradul de utilizare a Internetului, în anul 2000 fiind 360 utilizatori globali, iar anul trecut 2 miliarde!

DoD dispune de 15.000 reţele, cu peste 7 milioane de computere.

Conform declaraţiei lui Lynn, din emisiunea menţionată, Pentagonul îşi propune, în primul rând, ca să apere propriile facilităţi. Dar este evident că acţiunea defensivă trebuie să fie mai amplă.

Aici se are în vedere o cooperare mai strânsă cu Departamentul pentru Securitate Internă. De ce? Pentru a fi mai bine protejate reţelele electrice, de transport şi sectorul financiar. Cu precizarea, emisă de William J. Lynn III, că Pentagonul nu se angajează să protejeze întregul Internet.

Vestea bună? DoD a declanşat consultările cu aliaţii, din NATO, despre cum ar trebui structurat un organism menit a se ocupa cu prevenirea şi contracararea atacurilor cibernetice, precum cele cu ţinte criminale sau cu obiective tipice activităţii de spionaj. 

Atacurile cibernetice declanşate în anul 2007, împotriva Estoniei, şi cel din anul următor, împotriva Georgiei, ambele de sorginte răsăriteană, au avut şi un scop clar de intimidare a liderilor acestor state – cunoscute pentru adversitatea lor faţă de stilul autoritar, de imixtiune în politica lor internă, al locatarului principal, de atunci, de la Kremlin, Vladimir Putin.

Ce mai presupune apărarea cibernetică? Un nou mod de gândire, afirmă William J. Lynn III. Aici nemafiind vorba de apărarea unui spaţiu terestru, aerian sau maritim, ci a unuia virtual, în majoritatea sa covârşitoare acesta fiind proprietate privată.

Frontierele virtuale se depăşesc cu viteza gândului, printr-o simplă tastare a clapelor computerului.

În Statele Unite, Comandamentul Cibernetic este responsabil pentru organizarea acţiunilor DoD în domeniul menţionat. Acesta a angajat experţi militari şi civili, cu aptitudini speciale în domeniul cibernetic.

La emisiunea „Newshour”/”Noutăţile orei”, invitatul William J. Lynn III a făcut şi o glumă, involuntară, la care realizatorul Ray Suarez a surâs, cu înţelepciune:”Pentagonul nu monitorează sau scanează reţelele cibernetice comerciale, din SUA.” Replica jurnalistului putea fi, fără a comite vreo impoliteţe, ci doar pentru a face completarea de rigoare:”Cu excepţia acelora care au generat suspiciuni vizând securitatea cibernetică.”

De altfel, în finalul prezenţei sale la Public Broadcasting Service/PBS, Lynn III a avut inspiraţia să mai precizeze că DoD conlucrează, pentru contracararea ameninţărilor cibernetice, cu FBI, Departamentul pentru Securitate Internă şi alte structuri abilitate să protejeze infrastructura de interes naţional şi capacităţi pe care Pentagonul le-ar putea folosi pentru misiuni excepţionale.

Cu o modestie bine mimată, Lynn a mai adăugat:”Dar noi nu avem rolul principal.”

Doar cel decisiv, prin Comandamentul Cibernetic.

 

14 comentarii

YAAKOV 17-07-2011 - 17:11

CIA se lupta cu inamici imaginari, in timp ce adevaratii dusmani ai Americii sunt bisnitarii care i-au mituit pe functionarii guvernamentali ca sa aprobe transferul tehnologiei inalte in China.
Iar bisnitarii bisnitaresc acum chinezismele, din care scot un profit urias vanzandu-le la pret dublu in America, unde productia este de domeniul amintirilor.

Ciu Huhu 17-07-2011 - 20:33

Corect! Bisnitarii perciunati-cipilicari au ruinat SUA, ei sint cei mai mari dusmani ai SUA!

under 18-07-2011 - 00:23

cam seacă poanta Ciu Huhu

Ciu Huhu 18-07-2011 - 14:59

Nimeni NU SCAPA NEPEDESIT, NIMENI, negresit perciunatii-cipilicari isi vor lua pedeapsa in reincarnarile lor viitoare!

salut 18-07-2011 - 18:01

„pret dublu”? N-ai idee, pe cuvant. Uneori pretul e de 20 de ori mai mare. Si nu vorbesc despre exceptii, ci despre domenii intregi.

sobru 17-07-2011 - 22:09

Acţiunile de interferare în reţelele cibernetice ale instituţiilor de stat nu mai sunt de multă vreme o poveste de succes a serviciilor secrete autohtone ci o probă de normală aliniere la modele cunoscute astfel încât cei monitorizaţi şi prin alte metode au un fişier cu ce anume au accesat pe Internet că doar trebuie să se ştie totul despre primarul general şi echipa sa de zgomote.

Ciu Huhu 18-07-2011 - 13:18

Satul arde si baba se piaptana, in August, SUA intra-n faliment iar ”baba” Pentagonul se ”piaptana” face strategii ale razboiului cibernetic, vai de capu’ lor.

under 18-07-2011 - 15:17

Ciu Huhu ai de la mine o sticlă de palincă dacă americanii dau faliment cum prezici tu.

Ciu Huhu 18-07-2011 - 17:06

Sper ca vor da faliment pentru ca sa le vina mintea la cap sa nu se mai lase exploatati, calcati in picioare de cipilicari!

YAAKOV 18-07-2011 - 18:03

America este in cadere si nu isi va mai reveni, dar nu va da faliment imediat. Agonia ei va funga si chinuitoare, in timp ce China ii va tine lumarea aprinsa.

In curand rasele de cacao (coloratii si paduchiosii) vor alcatui majoritatea populatiei. America a fost creata ca superputere de catre irlandezi si englezi, de nemti si francezi, nu de puhoiul de scursuri cu care s-a umplut acum

YAAKOV 18-07-2011 - 18:19

Va da faliment, dar in timp. S-a schimbat structura etnica a populatiei. In curand albii vor fi in minoritate. America a fost creata, ca superputere, de catre irlandezi si englezi, de nemti si francezi, de europeni educati si cu traditie in munca, nu de maimute.

YAAKOV 18-07-2011 - 18:23

Daca dolarul nu va mai fi moneda forte, America va disparea. Va fi o adunatura de statulete independente, care se vor razboi pentru diverse motive.

under 18-07-2011 - 21:21

O afirmaţie mai realistă.

cozmin 18-07-2011 - 21:36

a venit vremea,america va triumfa.vom trai si vom vedea.
in caz contrar,defragmentarea omenirii,va fi inevitabila.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult