Acasa Top SecretArmata Pentagonul a prezentat costurile zilnice ale campaniei aeriene SUA anti-SI

Pentagonul a prezentat costurile zilnice ale campaniei aeriene SUA anti-SI

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Pentagonul a anunțat că SUA cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanța campania lor aeriană contra organizației Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, o cifră în creștere.

Pentagonul a prezentat costurile zilnice ale campaniei aeriene SUA anti-SI

Pentagonul a prezentat costurile zilnice ale campaniei aeriene SUA anti-SI

Până în prezent, Pentagonul estima costul zilnic al campaniei aeriene la aproximativ 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, analiști independenți consideră aceste cifre prea mici. Potrivit lui Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategică și bugetară (CSBA) din Washington, campania ar putea să coste între 2,4 și 3,8 miliarde de dolari pe an, după ce inițial căpitanul de fregată Bill Urban anunțase că de la începutul raidurilor aeriene americane la 8 august în Irak și apoi în Siria, operațiunile au costat 580 milioane de dolari.

Dacă atacurile aeriene împotriva unor ținte jihadiste se intensifică, această sumă ar putea ajunge între 4,2 și 6,8 miliarde de dolari pe an, a adaugat Todd Harrison. Potrivit acestuia, zborurile de recunoaștere apasă cel mai greu asupra bugetului operațiunii „Determinare absolută”. Pentru a face să zboare o dronă Predator sau Reaper de exemplu, costă 1.000 de dolari pe oră. Dar Global Hawk, o dronă de supraveghere capabilă să zboare la o altitudine mult mai mare, costă pe oră 7.000 de dolari.

Finanțarea acestei campanii vine din bugetul de război al Pentagonului: Fondul pentru operațiuni de urgență în afara țării (Overseas Contingency Operations, OCO). Separat de bugetul central al Apărării, acest fond este „cardul de credit” folosit pentru a acoperi costurile războaielor purtate de SUA. Congresul l-a mărit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a încheiat în luna septembrie, potrivit Agerpres. Dar Pentagonul prevede o scădere semnificativă a bugetului său pentru 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult