Acasa Top SecretArmata Pentagonul despre strategia abordatǎ  de SUA ȋn lupta cu Statul Islamic (SI)

Pentagonul despre strategia abordatǎ  de SUA ȋn lupta cu Statul Islamic (SI)

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Pentagonul a anunțat cǎ armata SUA nu poate bombarda „orbește” gruparea SI, fǎcȃnd apel la „rǎbdare strategicǎ” ȋn aceastǎ luptǎ cu jihadiștii.

Pentagonul despre strategia abordatǎ  de SUA ȋn lupta cu Statul Islamic (foto:theguardian.com)

Pentagonul despre strategia abordatǎ  de SUA ȋn lupta cu Statul Islamic (foto:theguardian.com)

Un purtator de cuvȃnt al Ministerului american al Apărării, contraamiralul John Kirby, a declarat despre acest rǎzboi cǎ „nimeni nu a spus că acesta ar fi facil sau rapid și nimeni nu trebuie să se lase legănat de falsa iluzie a securității pe care aceste lovituri aeriene țintă o pot aduce”. Kirby a inistat asupra faptului cǎ „noi (armata SUA) nu vom bombarda, nu putem bombarda Statul Islamic orbește”.

John Kirby a criticat modul în care unele mass-media au acoperit aceste lovituri și atingerile nerealiste aduse campaniei aeriene desfășurate de SUA și aliații lor în Siria și Irak. Comandanții armatei americane s-au exprimat clar încă de la început asupra faptului că doar lovituri aeriene nu vor fi suficiente, dar că eforturi de lungă durată vor fi necesare pentru a antrena și forma rebelii sirieni „moderați” și pentru a întări armata irakiană, a amintit Kirby. „Deși noi împărtășim sentimentul de urgență al situației în fața acestui grup, noi trebuie de asemene să împărtășim un sentiment de răbdare strategică”, a adǎugat el.

Aceste declarație survin la o săptămână după ce armata a început să efectueze lovituri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria, cu ajutorul țărilor arabe. SUA au anunțat în urmă cu o zi că doar luni și marți au efectuat 22 de lovituri aeriene împotriva grupării SI în Siria și Irak. Potrivit Agerpres, raidurile aeriene au afectat rafinării de petrol, controlate de jihadiști, tancuri de asalt, artilerie, clădiri și alte ținte, dar militanții continuă să câștige teren în unele regiuni, în special în apropiere de frontiera turcă.

Ȋn finalul declarațiilor din seara de marți, 30 septembrie, Kirby a recunoscut că gruparea jihadistă constituie în continuare o amenințare și că în unele cazuri ea a ocupat chiar noi teritorii, menționȃnd cǎ  „lovituri aeriene eficiente nu înseamnă că jihadiștii nu mai încearcă sau, în unele cazuri, nu reușesc să câștige teren”. „Noi am fost foarte onești asupra faptului că doar calea militară nu ar reuși să le vină de hac jihadiștilor, dar aceasta nu trebuie luată drept o mărturisire a ineficienței”, a ȋncheiat purtǎtorul de cuvȃnt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult