Acasa Top SecretArmata Pentagonul, îngrijorat că Rusia ar putea ataca reţele submarine de telecomunicaţii

Pentagonul, îngrijorat că Rusia ar putea ataca reţele submarine de telecomunicaţii

scris de D.S.S.
226 Afisari

Forţele navale ruse ar putea distruge cabluri submarine de telecomunicaţii aparţinând Statelor Unite, perturbând, în cazul unui conflict, traficul de date Internet la nivel global, avertizează experţi militari şi din cadrul serviciilor secrete americane, citaţi de ziarul The New York Times.
submarine rusestiSubmarine ruse şi nave militare patrulează agresiv în apropierea unor cabluri care asigură aproape tot traficul de date online din lume, avertizează oficiali din cadrul Forţelor Navale americane, explicând că Rusia desfăşoară operaţiuni militare în Marea Nordului, în nord-estul Asiei şi chiar în apropierea coastelor americane, în Pacific şi în Atlantic.

„Ar fi preocupant să auzim că vreo ţară ar viza cabluri de telecomunicaţii; din cauza caracterului clasificat al operaţiunilor submarine, nu putem discuta detalii…”, a declarat William Marks, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale americane.

Însă, în conversaţii private, comandanţi militari americani şi agenţi ai serviciilor de informaţii sunt mult mai direcţi, notează cotidianul The New York Times. Activităţile navale ruse sunt urmărite cu mare preocupare de Washington, de teamă cu Rusia ar putea ataca, în cazul amplificării tensiunilor, cabluri de comunicaţii esenţiale pentru întreaga lume.
Spre exemplu, în septembrie, nava rusă de spionaj Iantar, echipată cu submarine proprii, a navigat foarte aproape de coastele de est ale Statelor Unite, îndreptându-se spre Cuba – unde se află punctul final al unui important cablu american – la baza de la Guantanamo Bay. Nava rusă a fost monitorizată foarte atent de serviciile secrete americane.

„Nivelul activităţilor militare şi de spionaj ruse şi americane este comparabil cu cel din perioada Războiului Rece”, dezvăluie un diplomat american.

Norvegia este atât de preocupată de activităţile militare ruse încât a solicitat ajutorul aliaţilor din cadrul NATO pentru misiuni de monitorizare.

Experţii Pentagonului sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea ataca reţele de cabluri de comunicaţii aflate la adâncimi mari, unde intervenţiile pentru reparaţii ar fi aproape imposibile.

Conform unor specialişti, o avarie la un astfel de cablu ar genera daune de 10.000 de miliarde de dolari pe zi pentru mediile de afaceri occidentale, în principal pentru instituţii financiare. Prin unele cabluri trec 95% din fluxurile de date Internet de la nivel global.

Departamentul american pentru Securitatea Internă a introdus pe lista „infrastructurii esenţiale” cabluri de date din zonele New York, Miami şi Los Angeles.

Relaţiile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia s-au înrăutăţit în ultimii ani, degenerând în ample tensiuni pe fondul ingerinţelor ruse în Ucraina şi în Siria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS