Acasa Top SecretArmata POLITICO: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere

POLITICO: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere

scris de D.P.
232 Afisari

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”. Această promisiune sună a gol când trec patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a tras ultimul obuz, așa cum s-a plâns un militar de pe front, scrie POLITICO.
Nu este vorba doar de faptul că forțele ucrainene sunt în criză de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare înseamnă că țara duce o lipsă periculoasă de ceva chiar mai greu de aprovizionat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a învinge.

Moralul în rândul trupelor este sumbru, măcinat de bombardamentele neîncetate, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă. În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care se aliniau pentru a se înrola în armată în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili se feresc de recrutare și, în schimb, își petrec după-amiezile în cluburi de noapte. Mulți dintre ei au părăsit țara cu totul.

După cum am descoperit în timpul reportajului din Ucraina din ultima lună, imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost aceea a unei țări care alunecă spre dezastru.

„Știm că oamenii se simt stingheri și o auzim de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși”, a declarat Andrîi Iermak, puternicul șef de cabinet al lui Zelensky, pentru POLITICO. Iermak și șeful său călătoresc împreună în „unele dintre cele mai periculoase locuri” pentru a mobiliza cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. „Le spunem oamenilor: ”Numele tău va fi în cărțile de istorie””.

Dacă valul nu se schimbă curând, Ucraina, așa cum există în prezent, va fi condamnată.

Pentru un război de o asemenea importanță care definește o epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși a fost cu mult sub nivelul retoricii lor înălțătoare. Această dezamăgire i-a lăsat pe ucrainenii de toate gradele – de la soldații care sapă tranșee și până la miniștrii care conduc țara – obosiți și iritați.

Când POLITICO l-a întrebat pe ministrul de externe Dmitro Kuleba dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte cu o mână legată la spate, verdictul său a fost clar: „Da, așa este”, a spus el, într-un interviu acordat în biroul său, la o oră după un alt atac cu rachete rusești la mijlocul dimineții.

Zelensky a expus mizele și mai dur, spunând că Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul american nu intervine și nu furnizează ajutor.

Se pare din ce în ce mai mult că pariul lui Putin că poate să măcelărească rezistența ucraineană și să întrerupă sprijinul occidental ar putea da roade.

Fără o schimbare majoră în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale avansate și de bani, Ucraina nu va putea să elibereze teritoriile pe care forțele lui Putin le dețin acum. Acest lucru îl va lăsa pe Putin liber să roadă țara rănită în lunile sau anii care vor urma. Chiar dacă Rusia nu poate extermina Ucraina, o victorie parțială va spulbera speranțele Kievului de a adera la UE și NATO.

Ramificațiile unui astfel de rezultat vor fi grave pentru lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de expunerea slăbiciunilor occidentale, ar putea să-și revigoreze ambițiile imperiale mai largi în străinătate. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de lovituri. China, care este deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va vedea puține motive pentru a-și schimba poziția.

Marea țintă a lui Putin este al doilea oraș ca mărime din Ucraina
În acest moment, cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de obuze de artilerie – milioane de obuze. În plus, Ucraina spune că are nevoie de cel puțin două duzini de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkov, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care este supus unui atac feroce cu rachete și artilerie de câteva săptămâni.

Temerile că Rusia ar putea viza în curând al doilea oraș al Ucrainei pentru o ofensivă terestră cresc.

„Este simbolic, deoarece se spune că Harkov a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare”, a declarat Zelensky într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Axel Springer, compania-mamă a POLITICO.

Armata ucraineană este pregătită pentru mai multe pierderi în următoarele luni. Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate, a avertizat că situația de pe frontul estic al Ucrainei „s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile”. După cum însuși Zelensky a spus în altă parte: „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Temerile legate de fragilitatea liniilor de front sunt agravate de un baraj fără precedent de atacuri rusești menit să scoată din funcțiune rețelele de electricitate din Ucraina.

În cadrul unor întâlniri recente cu POLITICO, liderii politici ai țării au recunoscut că moralul publicului este în scădere și, deși au încercat cu toții să rămână optimiști, frustrarea față de Occident a ieșit la iveală în fiecare conversație.

„Dați-ne naibii rachetele Patriot”, a răbufnit Kuleba, șeful diplomației ucrainene. Rămânând pentru un interviu în ministerul de Externe, el nu și-a putut ascunde exasperarea față de întârzieri și față de condițiile care sunt atașate armamentului occidental – cum ar fi să nu lovească instalațiile petroliere rusești.

Kuleba, bineînțeles, și-a declarat recunoștința necondiționată pentru tot sprijinul care a venit din partea aliaților occidentali în ultimii doi ani. Dar a avertizat că Ucraina este prinsă într-un cerc vicios: armele de care are nevoie sunt reținute sau întârziate; apoi aliații occidentali se plâng că Kievul este în retragere, ceea ce face mai puțin probabil să trimită mai mult ajutor în viitor. (De la întâlnirea POLITICO cu Kuleba, Germania a fost de acord să furnizeze sisteme Patriot, dar nu se știe dacă aceste vor fi suficiente).

Starea de spirit în rândurile superioare ale armatei este chiar mai întunecată decât cea a lui Kuleba.

Mai mulți ofițeri de rang înalt au vorbit cu POLITICO sub condiția anonimatului. Aceștia au zugrăvit o prognoză sumbră a fronturilor care ar putea să se prăbușească în această vară, când Rusia, cu o greutate numerică mai mare și dispusă să accepte pierderi uriașe, își va lansa ofensiva așteptată. Poate și mai rău, ei și-au exprimat temerile private că determinarea Ucrainei ar putea fi slăbită, moralul forțelor armate fiind subminat de o lipsă disperată de provizii.

Comandanții ucraineni solicită mai mulți soldați – o estimare a fostului comandant suprem, Valeri Zalujnîi, a sugerat că ar avea nevoie de încă 500.000 de soldați.

Dar Zelensky și parlamentul ucrainean ezită să ordone o nouă chemare masivă. Într-un interviu acordat POLITICO, Iermak, puternicul șef al biroului președintelui Ucrainei, a oferit un motiv important – și poate surprinzător pentru cei din afară – pentru a nu lansa o mobilizare în masă: o astfel de chemare nu ar avea sprijinul poporului. Zelensky este încă „președintele poporului”, a spus el. „Pentru el, acest lucru este foarte important și este foarte important ca poporul să facă ceva nu doar pentru că i se ordonă să facă acest lucru”.

Și aici este problema. Occidentul nu a reușit să vină cu ceea ce este necesar și, la rândul său, subminează voința Ucrainei de a face ceea ce este necesar.

Țara se confruntă cu o criză existențială – Putin vrea literalmente să o șteargă de pe hartă – și totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru un nou proiect.

Tinerii ucraineni se sustrag de la încorporarea în armată
Desigur, Ucraina nu este diferită de țările europene vecine, unde sondajele de opinie recente sugerează că un număr mare de oameni ar refuza să fie înrolați chiar dacă națiunile lor ar fi atacate. Dar Ucraina este țara aflată în război. O luptă existențială ca aceasta nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni.

Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care trăiesc în Kiev și în centrul și vestul țării – departe de liniile de front – par, într-un fel, să fie gata să suporte războiul care face ravagii în est, atâta timp cât se pot întoarce la viața lor normală.

Prin urmare, există și refuzul de a se supune încorporării: tinerii recruți eligibili găsesc alte lucruri de făcut cu timpul lor, retrăgându-se în baruri de hipsteri și-n cluburi techno la sfârșitul zilei.

Vitali Klitschko, fostul campion de box la categoria grea, în prezent primar al Kievului, a declarat că înțelege de ce oamenii vor să revină la normalitate, susținând că este sănătos. El a declarat pentru POLITICO că dorința de a relua activitățile zilnice este o expresie a sfidării în fața încercărilor lui Putin de a epuiza poporul.

Poate că așa este. Dar în fața unui inamic implacabil, care își duce la bun sfârșit avantajul împotriva unei armate de apărători prost echipate, o astfel de atitudine de nepăsare pare foarte riscantă.

Așa cum a constatat comandantul-șef al Ucrainei, Zalujnîi, înlăturat din funcție, avertismentele raționale că lucrurile ar putea să nu se termine cu bine îi pot pune în dificultate pe comentatori și analiști. Dar suspendarea gândirii critice nu va câștiga nici acest război.

Occidentul a avut prea multă încredere în sancțiuni, crezând că acestea vor îngenunchea Rusia. De asemenea, au existat și gânduri iluzorii față de ruși, că se vor răscula împotriva lui Putin din cauza numărului de victime, sau speranțe că acesta ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat la Kremlin. În schimb, economia Rusiei a rămas rezistentă, iar Putin și-a consolidat controlul asupra puterii.

Este adevărat că, înainte de a lansa invazia din 2022, liderul rus ar fi putut fi indus în eroare de șefii săi de informații nepricepuți, crezând că un război scurt va oferi o victorie rapidă.

Dar Putin își poate permite să aștepte. Luna trecută, el și-a acordat încă un mandat de șase ani ca președinte. Se poate mulțumi cu un impas: menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă atât din NATO, cât și din UE, ar însemna totuși o victorie.

Și ce ar însemna un conflict în impas pentru rezistența ucraineană?
Prima explozie de fervoare patriotică, care a făcut ca centrele de recrutare să fie inundate de voluntari, s-a evaporat. Se estimează că 650.000 de bărbați în vârstă de luptă au părăsit țara, majoritatea trecând ilegal frontiera.

În urmă cu doi ani, trenurile care se îndreptau spre ieșirea din Ucraina transportau aproape exclusiv femei, copii și bătrâni care căutau refugiu. Săptămâna aceasta, aproximativ o treime dintre pasagerii unui tren erau bărbați în vârstă de luptă. Cumva reușiseră să obțină acte de scutire pentru a pleca.

În biroul prezidențial al lui Zelensky de pe strada Bankova, oficialii săi insistă că sunt încă optimiști. Dar că ajutorul occidental, în special pachetul de sprijin de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, amânat de multă vreme, nu mai trebuie tergiversat prea mult.

Ce va face Putin dacă Ucraina nu primește ajutorul occidental de care are nevoie pentru a învinge? „Ar distruge complet totul. Totul”, a declarat Zelensky pentru Axel Springer. Orașele ucrainene vor fi reduse la moloz; sute de mii de oameni vor muri, a spus el.

„Oamenii nu vor fugi, cei mai mulți dintre ei, și astfel va ucide o mulțime.”

Chiar dacă președintele Volodimir Zelensky spune că Ucraina încearcă să găsească o cale de a nu se retrage, ofițerii militari s-au resemnat în privat că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. Se poate spune că Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult