Acasa Top SecretArmata Polonia îşi va limita participarea la misiuni militare externe

Polonia îşi va limita participarea la misiuni militare externe

scris de M.A.
3 afisari

Polonia îşi va limita participarea la misiuni militare departe de teritoriul său, a anunţat joi preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Polonia îşi va limita participarea la misiuni militare externe

Polonia îşi va limita participarea la misiuni militare externe

El a precizat că Varşovia se va concentra acum asupra modernizării forţelor sale desfăşurate pe teritoriul naţional. ‘Noi abandonăm fără ezitare politica de misiuni, anunţată în 2007 într-o manieră prea grăbită şi fără suficientă reflecţie. Politica ce prevedea trimiterea facilă a soldaţilor polonezi la antipozi s-a încheiat’, a declarat preşedintele în timpul unei defilări militare la Varşovia, cu ocazia Zilei armatei poloneze, transmite Agerpres, care citează AFP.

Komorowski, comandantul-suprem al armatei în conformitate cu prevederile constituţiei, a amintit de moartea celor 41 de soldaţi polonezi trimişi în misiune în cadrul Forţei Internaţionale a NATO din Afganistan /ISAF/, unde ţara sa este unul dintre principalii contributori.

Polonia continuă să menţină 1.600 de soldaţi în Afganistan. Asemeni altor ţări care participă la această misiune, ea are în vedere retragerea militarilor săi pe parcursul lui 2014. Varşovia a participat şi continuă să participe la numeroase misiuni de stabilizare, de menţinere a păcii, de observare, de formare şi de ajutor umanitar sub diferite drapele: cele ale ONU, NATO, UE sau OSCE.

În context, Komorowski a explicat că Polonia va continua să participe la misiuni în străinătate ‘în limita nevoilor şi posibilităţilor sale’. De asemenea, Varşovia va cheltui mai puţini bani pentru misiunile sale externe. ‘Vrem să consacrăm un maximum de fonduri modernizării armatei poloneze, apărării pe teritoriul nostru, sistemelor de apărare NATO şi ale partenerilor noştri din cadrul Alianţei’, a conchis şeful de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult