Acasa Top SecretArmata Polonia refuză implicarea militară în Libia

Polonia refuză implicarea militară în Libia

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Într-o vreme când, pe micul ecran, democraţi de carton şi analişti auto numiţi “militari” – alimentaţi, în mod paradoxal, cu informaţii din zona… nemilitară a intelligence-ului autohton – reiterează criticile privind gradul de implicare al României în Operaţiunea NATO, din Libia, simbolic numită “Protectorul unificat”, ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a administrat “un duş rece” aliaţilor din inima Europei – cei dornici să asigure fonduri băneşti, dar nu şi să îşi implice forţele expediţionare în teatrele de război.

Sub pretextul unei declaraţii, făcută în exclusivitate Agenţiei France-Presse, abilul Sikorski a precizat că nici nu se pune problema ca Polonia să întărească efectivele militare aliate ce derulează operaţiunea maritimă şi cea aeriană în Libia.

Motivul? Radek Sikorski l-a conturat limpede, fără ezitări: “Noi participăm la operaţiunea din Afganistan, unde asigurăm al cincilea contingent militar, ca importanţă. Suntem prezenţi în Bosnia şi Herţegovina şi în Kosovo.”

Concluzia? Varşovia nu va mări gradul de participare al Forţelor Armate Poloneze la misiuni externe, peste nivelul actual, interpretat de unii jurnalişti ca fiind maximul posibilităţilor sale, pe plan militar.

Conform datelor furnizate de Ministerul polonez al Apărării, la ora actuală, sunt trimişi în misiuni peste hotare 3000 de militari, dintre care numai în Afganistan acţionează 2500 – România având tot acolo peste 1800 de combatanţi.

Menţinerea celor 2500 de polonezi în teatrul afgan de operaţiuni militare nu este deloc o chestiune financiară neglijabilă pentru liderii Poloniei.

Prin urmare, Polonia nu numai că nu va participa la Operaţiunea NATO din Libia, dar nici nu va trimite nave militare care să sporească forţa angajată de Uniunea Europenă contra piraţilor maritimi.

Radek Sikorski

Din perspectiva reformei militare, conducerea armatei poloneze are nevoie de fonduri băneşti substanţiale, pentru a finanţa trecerea de la organismul militar bazat pe recruţi, la cel cu unităţi militare compuse numai din profesionişti ai armelor.

După cum se ştie, trupe poloneze au acţionat şi în Irak, acolo unde s-au completat, la nivelul misiunilor, cu cele trimise de România. Astfel, marea unitate poloneză, a cărui comandament se afla în localitatea irakiană Ad Dywania, şi-a bazat acţiunile operative pe informaţiile furnizate rapid şi fără erori, de către detaşamentul românesc de intelligence, încartiruit acolo.

În presa belgiană a existat remarca, evident ironică, că în timp ce Polonia a preluat preşedinţia Uniunii Europene, cu convingerea că UE are nevoie de o apărare proprie, practic nu va furniza niciun soldat pentru alte operaţiuni decât cele deja menţionate. Angajamentul menţinerii contingentului polonez, în Afganistan, până la finele anului 2012, fiind obiectivul principal.

Dincolo de declaraţia ministrului Radek Sikorski, un lucru este cert. Varşovia nu se implică, de facto, în operaţiuni contrare intereselor naţionale, misiunea nouă a Poloniei, după vizita lui Barack Obama la Varşovia, fiind de a se focaliza pe consolidarea flancului de răsărit al NATO, cel de la graniţa cu spaţiul imprevizibil al Comunităţii Statelor aparent Independente.

9 comentarii

neacsum 03-07-2011 - 09:12

Pai cum, Polonoa nu are obligatii fata de alianta?Nu se supara nime3ni pe ei ? Asta e discriminare.

descultul 03-07-2011 - 09:43

nu, e verticalitate, bun simt, tratarea obiectiva a posibilitatilor. cata diferenta fata de noi. ei au o armata pe care noi nici nu o visam.

Ciu Huhu 03-07-2011 - 19:43

Cei ce conduc Polonia-s infinit mai cinstiti decit cei ce conduc Romania balcanica!

YAAKOV 04-07-2011 - 10:48

Uitati-va la ei, cat de tampiti sunt. Cred ca daca isi pun ochelari de plastic pe nas, crimele pe care le vor comite vor fi spalate.

impartial 04-07-2011 - 19:56

Mă uit, cu obiectivitate, la ceea ce a scris anonimul yaakov şi mă întreb dacă aceia care-i citesc mesajul îi pot atribui epitete pe măsura aşteptărilor sale.

Ciu Huhu 04-07-2011 - 20:40

Corect, si cele mai urite epitete-s prea slabe pentru ceea ce merita verbal !

YAAKOV 04-07-2011 - 21:12

Avem conceptii total diferite. Nu pot sa accept ca cineva, care se crede normal la cap, se angajeaza ca mercenar, adica sa omoare oameni pentru niste amarati de bani. Astia sunt redusi mintal si isi magineaza ca moartea e ca in jocurile de pe calculator.

Si nu te mai da impartial, ca nu exista persoana cu aceasta caracteristica.

Ciu Huhu 04-07-2011 - 21:52

Cei din poza se pare ca nu-s mercenari ci soldati obisnuiti din armata nationala a Poloniei!
Nu trebuie confundati cu sodatii romani!

impartial 04-07-2011 - 22:23

În ce regim ar fi avut yaakov un post pe măsura superiorităţii sale rasiale?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult