Acasa Top SecretArmata Polonia va oferi expertiza Romaniei pentru scutul antiracheta si avioane F-16

Polonia va oferi expertiza Romaniei pentru scutul antiracheta si avioane F-16

scris de Doru Dragomir
7 afisari

Scutul antiracheta american va oferi sansa realizarii unui transfer consistent de expertiza intre Romania si Polonia, in sensul ca polonezii au experienta in vechea abordare a scutului, iar romanii in problema facilitatilor puse la dispozitia SUA.

 

Gabriel Oprea, ministrul Apararii, a vorbit joi, in cadrul intalnirii cu omologul sau polonez, Bogdan Klich, aflat intr-o vizita oficiala in Romania impreuna cu o delegatie militara, despre apararea antiracheta.
„Consideram ca implicarea in proiectul antiracheta american, alaturi de un partener strategic precum Polonia, ne ofera oportunitatea de a realiza un transfer consistent de expertiza pe durata implementarii acestuia, avand in vedere experienta poloneza in vechea abordare a proiectului antiracheta si cea a Romaniei in problema facilitatilor romanesti puse la dispozitia SUA”, a apreciat Gabriel Oprea.
“Dezvoltarea cooperarii militare va conduce la consolidarea pilonilor de stabilitate in Nord-Estul si Sud-Estul zonei euro-atlantice, ceea ce va permite celor doua state sa-si puna in valoare pozitia geostrategica si potentialul de care dispun in cadrul Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice” a spus Gabriel Oprea, in cursul discutiilor oficiale, aratand ca, in cadrul NATO, Romania, ca si Polonia, sustine continuarea cu fermitate a procesului de transformare a fortelor si capabilitatilor pe termen scurt, mediu si lung, in conformitate cu deciziile luate de catre aliati.
Cei doi ministri au identificat, totodata, domenii practice ale cooperarii bilaterale, precum pregatirea si exercitiile intrunite, instruirea in comun a unor subunitati de forte speciale, pregatirea in domeniul dezamorsarii munitiilor neexplodate, precum si reconversia personalului militar.

Avantaje de ordin tehnic in achizitionarea de avioane F-16 , dar si controverse politice

Ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich, le-a spus reprezentantilor Comisiilor de aparare din Parlament ca, din perspectiva poloneza, exista avantaje de ordin tehnic in achizitionarea de avioane multirol F-16 , dar si dezavantaje deoarece genereaza categoric controverse politice profunde.”In ceea ce priveste achizitiile, (…) incepand cu F-16 si incheind cu blindatele Rosomak, suntem pregatiti sa impartasim cu dumneavoastra si experiente bune si experiente rele, pentru ca este mai bine sa eviti greselile care au fost facute in trecut. Si, in pofida marii satisfactii pe care ne-a produs-o introducerea avioanelor F-16 si a Rosomak, stim ca au fost greseli pe care noi le-am facut, iar dumneavoastra le-ati putea evita„, a spus Klich, in timpul unei intrevederi cu Costica Canacheu, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.”

MApN a lansat, in 2007, cele sase programe strategice de inzestrare a Romaniei pentru perioada urmatoare, demers care, potrivit conducerii ministerului, „va asigura coerenta politicii de dotare si instruire a Armatei Romane, cresterea interoperabilitatii cu partenerii (aliatii) si sporirea protectiei si capacitatii de manevra a detasamentelor noastre dislocate in teatrele de operatii”. Inlocuirea actualelor avioane MIG-21 Lancer, avioanele de lupta din dotarea Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) al caror ciclu de viata se va incheia in curand, este printre primele probleme ale Ministerului. Analiza caracteristicilor tehnico-economice ale celor mai performante avioane multirol a determinat identificarea a cinci tipuri care satisfac cerintele operationale elaborate de aparare. Este vorba despre F-16 – Lockheed Martin, SUA, JAS-39 Gripen – SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon – consortiu Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, F-18 – Boeing, SUA si Rafale – Dassault Aviation, Franta. Cerintele operationale emise pentru achizitionarea a 48 de avioane multirol si a suportului logistic initial au fost aprobate in luna iulie 2005.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult